Περισσότερες από 40 χώρες επιδιώκουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνής έρευνας για τον αιφνίδιο θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται... τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και άλλες 16 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.
«Είμαστε αγανακτισμένοι από τον θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο την τελική ευθύνη φέρουν ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι ρωσικές αρχές», δήλωσε η πρέσβειρα της ΕΕ Λότε Κνούντσεν ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, σε δηλώσεις της εξ ονόματος των 43 χωρών.
Σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε τη 16η Φεβρουαρίου υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό» και κηδεύτηκε την Παρασκευή στη Μόσχα. Ο θάνατός του προκάλεσε την καταδίκη χωρών της Δύσης.
«Η Ρωσία πρέπει να εξουσιοδοτήσει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες αυτού του αιφνίδιου θανάτου», εκτιμούν οι 43 χώρες, τονίζοντας, σε ένα δελτίο τύπου, πως αυτός ο θάνατος συνιστά «μια ακόμη ένδειξη της ολοένα και αυξανόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία».
Οι χώρες αυτές καλούν γενικότερα τη Ρωσία να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατουμένους, τους δημοσιογράφους, τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία.
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να βάλει ένα τέλος σε αυτό το κλίμα ατιμωρησίας και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς κίνδυνο για την πολιτική αντιπολίτευση και τις επικριτικές φωνές», σημειώνουν επίσης.
→ Χιλιάδες Ρώσοι είπαν χθες το τελευταίο «αντίο» στον Αλεξέι Ναβάλνι, σε μια κηδεία που έγινε υπό αστυνομοκρατία και την προειδοποίηση του Κρεμλίνου κατά «μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου