19.2.24

Οι αγρότες έρχονται, ο Μητσοτάκης κωφεύει...



Προκλητικός εμφανίστηκε, για ακόμα μια φορά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και στο θέμα της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά εδώ και πολλούς μήνες... 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, o πρωθυπουργός παραδέχθηκε μεν τα «πολλά προβλήματα» των αγροτών, κάποια από τα οποία «είναι αιτιολογημένα» –όπως ανέφερε ο ίδιος–, όμως δεν φάνηκε καθόλου πρόθυμος να εγκύψει σε αυτά και να δώσει λύσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, αφού θύμισε με στόμφο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις (με μέτρα-«ψίχουλα», ωστόσο), απέρριψε τυχόν νέες παροχές προς τους αγρότες στο άμεσο μέλλον και παρέπεμψε αορίστως στο... επόμενο έτος. «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες, το γνωρίζουν και οι ίδιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεσμεύεται για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025. Μάλιστα, απέκλεισε πως θα υπάρξει παροχή στους αγρότες κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί, καθώς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «συμβολική παράσταση» τη μαζική κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα κι όχι ως συλλαλητήριο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Εκτίμησε επίσης, ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν αμέσως μετά στα χωριά τους, καθώς «αρχίζει και η περίοδος της σποράς», όπως σημείωσε, σπεύδοντας έτσι να δώσει ο ίδιος πρόωρο τέλος στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο έβαλε ουσιαστικά θέμα ατομικής ευθύνης προς τους καταναλωτές, καλώντας τους να έρθουν αυτοί σε επικοινωνία με τους παραγωγούς για να λυθεί το πρόβλημα των μεσαζόντων.


Ευχολόγια για την ακρίβεια

Ανάλογη «γεύση» και στο θέμα της ακρίβειας από τον πρωθυπουργό. Έχοντας επίγνωση ότι τόσους μήνες έχει αφήσει τους καταναλωτές αβοήθητους και τις μεγάλες επιχειρήσεις να αισχροκερδούν, περιορίστηκε να πει ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο», εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας». 

Υποστήριξε επίσης ότι τα (ανεπαρκή, σε κάθε περίπτωση) κυβερνητικά μέτρα «ήδη αρχίζουν και αποδίδουν», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «σύντομα θα βλέπουμε και μειώσεις τιμών». 

Όσο για τη συνεχή ανηφόρα στις τιμές των τροφίμων, έκανε αορίστως λόγο για «επίμονη πίεση του πληθωρισμού» και κατέφυγε στο γνωστό αφήγημα πως το πρόβλημα «δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό»

Δεν παρέλειψε ξανά να κουνήσει το δάχτυλο στις εταιρείες που κερδοσκοπούν, λέγοντας με πομπώδες ύφος ότι «θα είμαστε αμείλικτοι» και θυμίζοντας τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα. 

Όσο για την επικείμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, δεν αποκάλυψε το ύψος της, αλλά ζήτησε υπομονή μέχρι τις τελικές εξαγγελίες και ανέφερε ότι «ο μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ». 

Eνόχληση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
 
Στόχος του ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ήταν ο ίδιος, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έδειξε ότι το ψήφισμα-κόλαφος για τα έργα και της ημέρες της κυβέρνησής του τον έχει ενοχλήσει βαθύτατα.

Μάλιστα, μία μέρα πριν από την άφιξη της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, για να δικαιολογήσει τη θέση του ότι στην Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς -ξεχνώντας τους λόγους για τους οποίους καταδικάστηκε η κυβέρνησή του, δηλαδή οι υποκλοπές, οι διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, οι μηνύσεις SLAPP, το ναυάγιο της Πύλου, το έγκλημα των Τεμπών κ.ά.- επικαλέστηκε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που, στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, χαρακτήρισε το ψήφισμα παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Επανέλαβε δε το σαθρό επιχείρημα ότι ο Economist έχει βάλει την Ελλάδα σε υψηλή θέση όσον αφορά το κράτος δικαίου, επίσης ξεχνώντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμός της Ε.Ε. με μέλη που εκλέγονται από τους εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και ρόλο στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. 
 
Και έκανε και το ρητορικό ερώτημα: «Πιστεύει κανείς ότι κάποιος που θέλει να πει κάτι στην Ελλάδα δεν μπορεί;»

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί «με ποιο δικαίωμα λέει κάτι τέτοιο το Ευρωκοινοβούλιο, με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει», όταν όπως ισχυρίστηκε η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, σε βαθμό μάλιστα, όταν κάποιος πέφτει θύμα επιθέσεων στα ΜΜΕ να... δυσκολεύεται να βρει το δίκιο του. 

Και επιτιθέμενος στους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, στόχος του ψηφίσματος δεν ήταν απλώς το ΕΛΚ, αλλά ο ίδιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει πόρους.

Μάλιστα επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι επέτρεψαν στους βουλευτές τους να ψηφίσουν το κείμενο καταδίκης της Ελλάδας, «περνώντας μια κόκκινη γραμμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: