Δύσκολο και πολύπλοκο είναι το επόμενο δεκαήμερο για την κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να τελειώνει με όλα τα εκκρεμή ...θέματα προκειμένου να προχωρήσει πάνω σε καθαρό δρόμο μέχρι και τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν για το θέμα των Τεμπών, το νομοσχέδιο για την Παιδεία αλλά και τα θέματα της ακρίβειας δεν δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στα κυβερνητικά στελέχη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς επιμέρους προβλήματα.
Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. δεν κρύβουν άλλωστε τον προβληματισμό τους μήπως από την ιστορία των Τεμπών, που έχει ευαισθητοποιήσει μία ευρύτερη μάζα πολιτών, αναδειχθεί ένα νέο κίνημα κατά της κυβέρνησης. Μήπως, δηλαδή, αποτελέσει τη σπίθα για να ανάψει μία μεγαλύτερη φωτιά, που θα συμπεριλάβει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν μάλιστα ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα θέματα της ακρίβειας μπορεί να εκφραστεί μέσα από την ιστορία των Τεμπών, που έχει ως σύνθημα την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα.
Άλλωστε όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς που μετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για τα Τέμπη αρχικά είχαν αποφασίσει να κάνουν γενική απεργία για τα προβλήματά τους και στη συνέχεια αφιέρωσαν τις κινητοποιήσεις τους στους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος. Γι’ αυτό άλλωστε το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να ενοχοποιήσει την αντιπολίτευση μιλώντας για εργαλειοποίηση του θέματος.
«Όσο μεγάλος και αν είναι ο σεβασμός μας στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους, τους απλούς πολίτες, οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα συμφέρον, καμία ιδιοτέλεια, θέλουν άμεσα δικαιοσύνη, τόσο μας λυπεί η στάση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης – όχι συνολικά –, η οποία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα ζήτημα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο, κάτι το οποίο για μένα είναι θλιβερό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Απέρριψε μάλιστα τις κατηγορίες περί συγκάλυψης τονίζοντας πως «όταν κάποιος χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για ένα τόσο τραγικό θέμα, οφείλει να τεκμηριώνει γιατί θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης».
Ανακοινώσεις χωρίς χρήμα
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναζητά νέες πρωτοβουλίες για τους αγρότες, καθώς, παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε στο κυβερνών κόμμα ότι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα επιστρέψουν στα χωράφια τους, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα μπλόκα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πάντως ότι η κυβέρνηση κάλυψε τα περισσότερα αιτήματα, με πρώτο αυτό του ρεύματος. Σχετικά με το πετρέλαιο ανέφεραν ότι για τρίτη χρονιά θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ επίκειται η μονιμοποίηση με δικαιότερα χαρακτηριστικά του μέτρου αυτού από το 2025 και μετά.
Οι ίδιοι άνθρωποι λένε πάντως ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο», όμως προ των πυλών βρίσκονται νέες ανακοινώσεις για τους ελέγχους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται ο πρωθυπουργός να προτάξει προς συζήτηση διάφορα θέματα σχετικά με τους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο ίδιος στις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλία. Πληροφορίες λένε ακόμα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναφερθεί σε νέα δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν απ’ όλες τις μετρήσεις δείχνουν την κυβέρνηση να έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα εξαιτίας αυτού του θέματος, το οποίο καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.
Πονοκέφαλος και τα πανεπιστήμια
Εν τω μεταξύ την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο αναμένεται να εξελιχθεί μία νέα κόντρα υψηλών τόνων για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, ενώ το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή την άλλη Παρασκευή.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσα από αυτό το θέμα θα έχει εκλογικά οφέλη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία είναι υπέρ των κρατικών πανεπιστημίων. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν μάλιστα ότι το κόμμα που θα χάσει από αυτή τη διαδικασία είναι το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκη απευθύνεται στο Κέντρο, το οποίο θεωρεί αναγκαία αυτή τη μεταρρύθμιση.
Οι αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν κορυφωθεί καθώς ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται σε «πεδίο μπίζνας», ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί δριμεία κριτική.
«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, λόγω της ύπαρξης του άρθρου 16, να μιλάμε για εξ υπαρχής δημιουργία ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Μιλάμε μόνο για παραρτήματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγώντας ότι «είναι μια άποψη την οποία έχει εκφράσει η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου, ακόμη και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι ο κ. Βενιζέλος, όπως είναι ο κ. Αλιβιζάτος και πολλοί άλλοι»...
Πηνελόπη Νάσσου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου