Φιλελευθερισμό με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σερβίρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την έγκριση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η ρύθμιση απορρίφθηκε από το 1/3 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε θριαμβολογίες από το Μόναχο, κατά την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget», λέγοντας... ότι η ψήφιση του νόμου «αποτελεί απόφαση-ορόσημο για τη χώρα». Δήλωσε, μάλιστα, υπερήφανος που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί αποκλειστικά τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών.
Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις εκτεταμένες διαφοροποιήσεις στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ τηρούν σιγή ασυρμάτου σε σχέση με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που έφερε σε άβολη θέση τον πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές, πολλοί βουλευτές και της Ν.Δ., τοποθετήθηκε και ο κ. Σαμαράς, είπε τις απόψεις του».
Ο νέος δεξιός πόλος εντός της Ν.Δ.
Στους κόλπους της κυβέρνησης, εντούτοις, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το γεγονός ότι 21 βουλευτές της Ν.Δ. (προσμετριέται και ο Γιώργος Καρασμάνης) στοιχήθηκαν πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό και καταψήφισαν τη ρύθμιση, αντί να αξιοποιήσουν τον δρόμο της αποχής που είχε ανοίξει ο πρωθυπουργός ως διέξοδο για τους διαφωνούντες. Βουλευτής της Ν.Δ. -συνομιλώντας με την ΑΥΓΗ- εκτιμά πως αποκρυσταλλώνεται ένας νέος σκληρός δεξιός πόλος εντός της Ν.Δ. με άτυπο επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, που θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στα κεντρώα ανοίγματα του πρωθυπουργού. Το ίδιο στέλεχος, μάλιστα, δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο συγκρατούνται οι διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της. Επισημαίνει ότι ο νέος νόμος, που προκαλεί τις αντιδράσεις των υπερδεξιών ψηφοφόρων, σε συνδυασμό με τη δυσφορία κοινωνικών ομάδων λόγω της οικονομικής πολιτικής -π.χ., των αγροτών- ενδέχεται να ενισχύσει την ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές «με άμεσο κερδισμένο τον Κυριάκο Βελόπουλο». Το γεγονός που ενόχλησε περισσότερο κάποιους από τον πρωθυπουργικό πυρήνα ήταν πως ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε εμμέσως αλλά σαφώς ζήτημα πολιτικής αλαζονείας της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι παρέπεμπαν στη σαμαρική αποστροφή «ότι η κυβέρνηση αισθάνεται να μην απειλείται από την αντιπολίτευση» και πως «η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ξεκοπεί από την πραγματικότητα».
Τέλος, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι δεν υφίσταται πρωθυπουργική δυσφορία προς το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που απουσίαζε -όπως ήταν γνωστό από καιρό- από την ψηφοφορία. Αντίθετα, η ανάλογη στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, όπως σημειώνουν, «θα αξιολογηθεί στον επόμενο ανασχηματισμό».
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου