24.2.24

Φάμελλος: «Δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία»...


Τοποθετήσεις στελεχών στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ...
«Αν μπορούσα να κάνω μία παρέμβαση, θα ήταν για να συζητήσουμε γι’ αυτά που λένε οι θέσεις μας. Τι κόμμα θα έχουμε, πώς θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαμε» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Κόκκινο ο Σωκράτης Φάμελλος... 

«Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου -λέω πιθανή, γιατί δεν είμαι σίγουρος- δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

 
«Θα έπρεπε να σχεδιάσουμε τη μάχη για τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες και να σχεδιάσουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συνέχισε:

«Είμαι πολύ προβληματισμένος από τις εξελίξεις. Οι ευθύνες κατανέμονται σχεδόν παντού. Τα μέλη του κόμματος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη που υπάρχει, πέρα από ένα βέρτιγκο που βλέπω πολλές φορές να εκφράζεται μία τοξικότητα στο Διαδίκτυο».

Όθων Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία, το Συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και να πάμε μετά τις ευρωεκλογές σε συνέδριο φυσιογνωμίας.


Πρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.

Γιάννης Μουζάλας: Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι

«Να κρατήσουμε μια πολιτική νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που η κοινωνία επιφυλάσσει στην Αριστερά και που εμείς, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε», είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που βάζει ανοικτά όχι αν θα είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα, αλλά τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού λαϊκού μετώπου ενάντια στο φασισμό και στη Δεξιά. Αυτό πρέπει να είναι το ατού μας για τις ευρωεκλογές». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας στην έναρξη του συνεδρίου μας έκανε εξαιρετική ομιλία, μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο της ομιλίας, του κατά το οποίο υπήρξε διχαστικός, αντι-ενωτικός και έξω απ' αυτά που το κόμμα μας χρειάζεται».

Είπε ότι δεν προσπαθεί να δώσει άδικο ή δίκαιο, αλλά να σημειώσει ότι το κόμμα χρειάζεται να είναι ενάντια στο διχασμό και ότι ο πρόεδρος πρέπει να δίνει τον πρώτο λόγο σε αυτό. «Δεν μπορούμε στο κόμμα μας να λέμε "βρείτε μου αντίπαλο". Εγώ ψήφισα τον Κασσελάκη γιατί είπε ότι "αντίπαλός μου είναι η Δεξιά. Δεν μπορούμε μέσα στην Αριστερά να λέμε "θα σας δείξω τις ρίζες μου", γιατί οι ρίζες όλων εδώ μέσα είναι απέραντες. Επομένως θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος στο κλείσιμό του θα ανασκευάσει αυτή τη λάθος στάση».

Σχολίασε πως το πρόβλημα δεν ειναι αν ο πρόεδρος θέλει να κάνει ό,τι του κατέβει και αν η ΠΓ θέλει να τον χειραγωγήσει, τονίζοντας ότι ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. «Το κόμμα μας οφείλει να στηρίξει την ενότητά του, η οποία στηρίζεται στο καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι», υπογράμμισε καταληκτικά.

Γιάννης Μπαλάφας: Ό,τι κι αν γίνει στις εσωκομματικές εκλογές, θα εξακολουθήσουμε όλοι να είμαστε εδώ

«Ό,τι και αν γίνει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα εξακολουθήσουμε όλοι και όλες να είμαστε εδώ», τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε ότι «η κατάσταση στο κόμμα δεν ειναι ικανοποιητική, σε αυτό συμφωνούμε όλοι και η προοπτική δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη». Είπε ότι κατά τη γνώμη του φταίνε δύο πράγματα: «Πρώτον αυτό που εκπέμπουμε δεν ειναι θετικό, εμπνευστικό για τον κόσμο. Δεύτερον, συνολικά σαν ηγεσία και σαν πρόεδρος αυτό που εκπέμπεται δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος». Υποστήριξε ότι σε αυτό επηρεάζουν ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. το «βρείτε μου αντίπαλο και κατεβαίνουμε» και τα περί λευκής επιταγής. «Δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ανέφερε. «Φαινόμενα αλαζονείας και ναρκισσισμός είναι και πρέπει να είναι ξένα προς εμάς, και τα πληρώνουμε». Σχολίασε ότι «δεν φταίνε οι "εσωκομματικοί αντίπαλοι". Δεν υπάρχει κανένας εσωκομματικός αντίπαλος, το να έχει άλλη γνώμη κάποιος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει να ακούς την άλλη άποψη, κυρίως την άλλη άποψη». Είπε ότι προσωπικά έδωσε «μια απέραντη ανοχή στον πρόεδρο και είχα μέχρι πρότινος μια συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά «τοποθετήσεις και θέσεις μού την έχουν αναιρέσει». Στο ερώτημα αν «μπορεί να γίνει κάτι», είπε ότι «προφανώς μπορεί να γίνει κάτι και θα γίνει. Ξεκινώντας από αυτό: την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών θα ειμαστε όλοι και όλες εδώ. Τα συνθήματά μας για ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση, αντεπίθεση είναι απόλυτα επίκαιρα, χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη στο όποιο μέλος, αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι είμαστε αδέρφια ανεξάρτητα από τις προελεύσεις».

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Αναπόφευκτες οι εκλογές μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος

«Οι τετραπλές εκλογές είναι και αναγκαίες και αναπόφευκτες μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος και την έναρξη του Συνεδρίου», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρη Χατζησωκράτης.

Ακολούθως ανέφερε: «Δεν μου άρεσε το "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε", πέρα από έκφραση ενός υπερεγώ -οι εκλογές δεν είναι μονομαχία στο Ελ Πάσο. Πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές με την ομόθυμη επιθυμία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα με ισχυρή ηγεσία και συλλογική λειτουργία με σεβασμό στα μέλη, με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην κοινωνία. Θα ήθελα ο νέος ή η νέα πρόεδρος να μην υποκύπτει στην έκφραση "άλλαξέ τα όλα πρόεδρε, ναι θα τα αλλάξω". Αυτές είναι άκρως αποπροσανατολιστικές εκφράσεις γιατί στερούνται νοήματος. Επίσης δεν θα πρέπει ο πρόεδρος να ενδίδει στο αδιάκοπο κυνήγι της ατάκας. Δεν συμφωνώ με τη χρήση του "αδιαμεσολάβητου" που δεν είναι μόνο η άμεση επικοινωνία, αλλά η εγκαθίδρυση μίας σχέσης του ηγέτη με τον λαό που αντιπαρέρχεται το κόμμα και τις οργανώσεις μελών. Δεν είναι όλα αυτά που διαμεσολαβούν τις θέσεις του κόμματος σε μία αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες; Γιατί είμαι εγώ ο πρόεδρος μόνο;».

Κλείνοντας ανέφερε: «Θα πάμε στις εκλογές με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας όπως έγινε και το 2022 και το 2023. Και στις εκλογές του Ιουνίου εύχομαι να είμαστε όλοι παρόντες και παρούσες. Εγώ θα είμαι». 

Κυριακή Μάλαμα: Τέρμα πια στην εσωστρέφεια και την πολιτική υπονόμευση

Σκληρή κριτική σε όσους συντηρούν την εσωστρέφεια και σε όσους αμφισβητούν την εκλογή αρχηγού άσκησε η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Στο Συνέδριο που είναι κρίσιμο θα αναμετρηθούμε με τον ίσκιο μας, θα πρέπει να βγούμε στην παραγωγή πολιτικής πρότασης, να τελειώνουμε με τον αρχηγισμό που κρύβουμε μέσα μας και να μιλήσουμε με τους πολίτες. Χθες το Συνέδριο ήταν γεμάτο με άδειες καρέκλες. Κουράστηκαν τα μέλη με τους ανταγωνισμούς για την επιρροή στα όργανα, κουράστηκαν να φτιάχνουν κόμματα και κομματάκια. Εκλέξαμε πρόεδρο στην βάση του καταστατικού που εμείς ψηφίσαμε. Οι παλιοί σύντροφοι που έχασαν ενώ είχαν ψηφίσει το καταστατικό και ενώ δεν είχαν αμφισβητήσει την διαδικασία, έφυγαν χωρίς να αποδεχθούν την απόφαση των μελών, προβάλλοντας ότι διαφυλάσσουν τις καρέκλες της ιδεολογικής τους καθαρότητας. Μας απογοήτευσαν μας εξέθεσαν αλλά θα κριθούν όπως θα κριθούμε όλοι μας. Τώρα σηκώθηκαν πάλι οι σημαίες της κομματικής ορθοδοξίας από κάποιους γιατί τους ενόχλησε το ερωτηματολόγιο. Δεν δεχόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος; Είναι τα στελέχη που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα ή για να βρουν μία φαρδιά καρέκλα που να χωρά την φιλοδοξία τους».

Η κ. Μάλαμα έκανε λόγο για «πολιτική δολιοφθορά στον ΣΥΡΙΖΑ» για να φέρει χαμηλά ποσοστά και πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει χαμηλά ποσοστά θα είναι αποτέλεσμα της εσωστρέφειας. Ρώτησε μάλιστα εάν εκείνοι που δεν έχουν απολογηθεί για τα χαμηλά ποσοστά των δημοτικών εκλογών ζητούν τώρα ευθύνη για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά.

Χαρά Καφαντάρη: Το συνέδριο μας αφορά την κοινωνία, το έχουμε καταλάβει;

«Άλλη μια εσωκομματική διαδικασία θα βοηθήσει την πορεία του κόμματος μας για επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά;», σχολίασε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε από το συνέδριο μας με ενιαίο ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο, να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση του κόμματός μας σήμερα».

«Όλοι μαζί συντεταγμένα να δουλέψουμε για πολιτικές διεξόδους από την γκρίζα πραγματικότητα της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «το συνέδριο μας πραγματικά είναι η τελευταία ευκαιρία για διατύπωση ουσιαστικής πρότασης διεξόδου που βιώνουμε και βιώνει η κοινωνία». «Ο κόσμος λέει: ‘γιατί μεταξύ σας τρώγεστε; Για τις καρέκλες;' Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα», σχολίασε.

«Είμαστε ένα κόμμα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να ξανακυβερνήσουμε. Το συνέδριο μας αφορά την κοινωνία. Το έχουμε καταλάβει;», είπε. «Βάζουμε το εγώ πάνω από το εμείς, έλλειψη συντροφικότητας και συλλογικότητας δυστυχώς χαρακτηρίζουν πολλούς από μας», «κάποια στιγμή να ακούγεται η φωνή της βάσης, να δημιουργήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ώστε αδιαμεσολάβητα να ακούγεται η βάση κάτι που προσπαθεί ο πρόεδρος μας, Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: