Μεγαλειώδεις ήταν οι συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα σε μεγάλες πόλεις της χώρας, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ένοχοι. Ειδικά οι... συγγενείς θυμάτων και οι επιζώντες υπογράμμισαν ότι δεν θα αφήσουν το έγκλημα να ξεχαστεί και δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει καμία συγκάλυψη.
Παράλληλα, λόγω της γενικής απεργίας, τα εργασιακά θέματα ενώθηκαν με το αίτημα για απόδοσης δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό ποτάμι οργής. Στην Αθήνα «προστέθηκε» επίσης ο αγώνας των φοιτητών κατά της παραβίασης του Συντάγματος και η έκφραση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης που αποδεκατίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στις επαρχιακές πόλεις παλμό έδωσαν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου.
Οι μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις συνέπεσαν με το γεγονός ότι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα του ψηφίσματος είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Δεν έλειψαν οι προκλήσεις
Την ίδια ώρα ωστόσο που το πολυπληθές ποτάμι λαού εξέφραζε την οργή του και ζητούσε δικαιοσύνη, υπήρξαν κάποιες «παραφωνίες». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιχείρησαν για άλλη μια φορά να καταστείλουν δυναμικά τις συγκεντρώσεις, με την ελάχιστη αφορμή, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, τα ΜΑΤ επιδόθηκαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις τραυμάτισαν μέλος του κόμματος, με ευθεία βολή κρότου λάμψης.
Εξίσου –και ίσως περισσότερο προκλητικές– ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του βουλευτή Κώστα Καραμανλή που ήταν υπουργός Μεταφορών την περίοδο της τραγωδίας.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση να στείλει μήνυμα πένθους και οδύνης για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, όμως έσπευσε να αφήσει αιχμές προς την αντιπολίτευση, ενώ ο τότε υπουργός Μεταφορών –που διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δέκα ημέρες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα– εξέδωσε ανακοίνωση για να μας τονίσει ότι έσπευσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
Όσο για τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος –με σωρεία καταγγελιών, στο ενδιάμεσο, από τους συγγενείς των θυμάτων–, μέχρι να δείξουν... σημάδια ζωής.
Έτσι μετά την όψιμη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη να ζητήσει τη διερεύνηση κάθε καταγγελίας συγγενών θυμάτων στα Τέμπη, ήρθε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, να προαναγγείλει την παράταση των ανακρίσεων, ώστε οι ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά τα οποία προκάλεσαν έκρηξη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Θα πρέπει επίσης να καταγραφεί ότι παρά όλα τα παραπάνω, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με σχετική ανακοίνωσή της, τα βρίσκει όλα «καλώς καμωμένα» και καλεί τους πολίτες να έχουν «απόλυτη εμπιστοσύνη» στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.