Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας στη χώρα, με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που με «μπροστάρη» τον Άδωνη Γεωργιάδη, θυσιάζει ένα ακόμα δημόσιο αγαθό στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.
Χαράτσια στους ασφαλισμένους, τιμοκατάλογοι στα απογευματινά χειρουργεία και... επικοινωνιακά τρικ για δήθεν «κόφτες» στα φάρμακα ξεδιπλώνουν το σχέδιο διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας… αλλά για την κυβέρνηση «όλα στη ζωή είναι ρίσκο», όπως ευθαρσώς ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλαν ότι σε ερώτηση που έθεσαν στον Άδωνι Γεωργιάδη και η οποία ήταν «πως θα εξασφαλίζετε τα ελάχιστα όρια προδιαγραφών για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας τα οποία προβλέπουν ότι εντός χειρουργείου απασχόληση των αναισθησιολόγων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες πρωινής εργασίας εβδομαδιαίως και ότι στην εφημερία ο μέγιστος ασφαλής χρόνος συνεχούς εργασίας εντός του χειρουργείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12-16 ώρες/24ωρο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα κινδυνεύουν οι ασθενείς», πήραν την εξής ωμή και κυνική απάντηση:
«Αναγνωρίζουμε ότι είναι ρίσκο έτσι κι αλλιώς, όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Έτσι κι αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια να χειρουργηθούν κινδυνεύουν».
Μετά δε τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του ιατρικού κόσμου αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στα social media, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια και επιχείρηση εκφοβισμού των νοσοκομειακών γιατρών. Κατά τον ίδιο δεν έκανε ποτέ αυτή τη δήλωση, ενώ σε αντιπαράθεση στα social με τον Πάνο Παπανικολάου γραμματέα της ΟΕΝΓΕ όχι μόνο τα αρνήθηκε, αλλά εκτόξευσε και απειλές.
Όπως σχολίασαν δηκτικά οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, η απάντησή του υπουργού της ΝΔ θυμίζει το «πάμε και όπου βγει, δηλαδή η ζωή των ασθενών στα ζάρια».
Κάθε μέρα ένα νέο χαράτσι
Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Υγείας, τους ανακοίνωσε πως υπάρχουν σκέψεις για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό) ποσά που θα πληρώνονται από τον ασθενή.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου