Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να κρίνει και να καταδικάσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατρακύλα του κράτους ...δικαίου στην Ελλάδα. Φτάσαμε επί επιτελικού κράτους να παρεμβαίνει ένα ανώτατο όργανο Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής χώρας στις αποφάσεις των εκλεγμένων από τους λαούς της Ε.Ε. αντιπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου. Η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας προτίμησε να εκτεθεί όχι μόνο στα δημοκρατικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. αλλά και στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, προχωρώντας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σε μια τέτοια δημόσια καταδίκη. «Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κράτους-μέλους της Ε.Ε. απαντά σε πολιτικό ψήφισμα, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων» σχολίασε εύλογα η εισηγήτρια της PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’ τ Βελντ.
Η ακατανόητη πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει αυτήν την Ολομέλεια και να αναθέσει μάλιστα την εισήγηση στον -επί σειρά ετών- απολύτως ταυτισμένο με το πλέον συντηρητικό κομμάτι της Δεξιάς, αντεισαγγελέα Π. Λυμπερόπουλο, τελεσφόρησε με μια απόφαση της πλειοψηφίας των παρισταμένων.
Ωστόσο, στη χθεσινή Ολομέλεια η απόφαση για το ψήφισμα μπορεί να ελήφθη με 49 ψήφους έναντι 13, αλλά δεν μάθαμε πόσοι δεκάδες -σύμφωνα με πληροφορίες- αρεοπαγίτες προτίμησαν να αποχωρήσουν ενώ ήταν παρόντες για άλλο θέμα. Ο ίδιος ο κ. Λυμπερόπουλος ως εκπρόσωπος Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι επειδή μπορεί να εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση πως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς και δεδομένου ότι αυτό αφορά και τη Δικαιοσύνη, διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί στην Ελλάδα υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές διάκρισης των εξουσιών.
Από όσα «διέρρευσαν» μέσω ΑΠΕ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο κ. Λυμπερόπουλος δήλωσε στην Ολομέλεια πως όλα είναι καλώς καμωμένα από την ελληνική Δικαιοσύνη και για τις υποκλοπές και για τη δολοφονία του Ζακ και για την εκτέλεση Καραϊβάζ και για τους εκατοντάδες πνιγμένους στην Πύλο και για τα Τέμπη. Δεν είδε φυσικά καμία στοχοποίηση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από την κυβέρνηση, ούτε της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, ούτε των δημοσιογράφων, ούτε των οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων. Θεώρησε αόριστες και αβάσιμες τις καταγγελίες του ευρωπαϊκού ψηφίσματος.
Για τη σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου, οι δείκτες (διεθνείς και ευρωπαϊκοί) για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στην Ελλάδα, για το κράτος δικαίου, για τη Δικαιοσύνη, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για τη διαφθορά, για την ελευθερία του Τύπου, που συνεχώς κατρακυλούν, είναι δάκτυλος ύποπτων κέντρων, εκφραστής των οποίων είναι προφανώς και το Ευρωκοινοβούλιο. Να αναμένουμε άραγε και Ολομέλεια καταδίκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που τολμά να καταδικάζει συχνότατα τη χώρα;
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις
Αιχμηρές ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Νέας Αριστεράς. «Σε χρόνο-ρεκόρ συγκλήθηκε, συνεδρίασε και απεφάνθη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. [...] Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν. Θα ήμασταν Ελβετία», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε τα βέλη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά στο θέμα των υποκλοπών και των Τεμπών. Εάν είχαν δείξει τα αντανακλαστικά, πιθανόν να μην υπήρχε κανένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο».
Για πρωτοφανή κίνηση στα ευρωπαϊκά χρονικά έκανε λόγο η Νέα Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου». Ο δε καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, δήλωσε χθες (Kontra) σχετικά ότι «επιβεβαιώνει ο Αρειος Πάγος την κακή εικόνα της Δικαιοσύνης και την πραγματική υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου