17.2.24

«Κρύβουν τη σορό» του Ναβάλνι...


...εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία...
 Θολό παραμένει το τέλος του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου και αναμφισβήτητα του γνωστού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, χθες σε ηλικία μόλις 47 ετών σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών...

Η σωφρονιστική υπηρεσία είπε στη μητέρα του ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», ανέφερε μέσω Twitter ο στενός συνεργάτης του, Ιβάν Ζντάνοφ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του εξέχοντος εκπροσώπου της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης,  Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι «δολοφονήθηκε» και ότι η ομάδα του πιστεύει ότι πίσω από τη διαταγή βρίσκεται ο Πούτιν.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 και περίμεναν δύο ώρες για να γίνουν δεχτοί. Τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.  «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε η Γιάρμις. 


Η ομάδα του ακτιβιστή υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας αποκρύπτει σκόπιμα τη σορό του, την οποία ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως. Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι το πτώμα δεν θα παραδοθεί στην οικογένειά του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με την Γιάρμις. 

Η ομάδα, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους». «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του θανάτου, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Γιάρμις.

Η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. 


 Στο μεταξύ από χθες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 47χρονου σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν ρωσικές κοινότητες.

Αυθόρμητες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, όπως η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Γιεκατερίνμπουργκ, αλλά αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από τις αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται την οργάνωση OVD-Info, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 231 άτομα σε εκδηλώσεις μνήμης σε 21 πόλεις. Αστυνομικοί καταγράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις να παίρνουν σηκωτούς τους πολίτες.

Τουλάχιστον οι 69 από αυτούς συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη. Άλλοι 15 συνελήφθησαν το μεσημέρι σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota.

«Σε κάθε αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι κρατούμενοι από αυτούς που αναφέρονται στις δημοσιευμένες λίστες. Δημοσιοποιούμε μόνο τα ονόματα των ανθρώπων για τους οποίους έχουν αξιόπιστες πηγές και μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους», πρόσθεσε.

 

Χθες πολίτες άφησαν εκατοντάδες λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Ναβάλνι, στην πρωτεύουσα, αλλά απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες.

Πεσκόφ: Απαράδεκτες οι επικρίσεις της Δύσης

Δυτικοί ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, επέρριψαν ευθύνες στον Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι αντιδράσεις των Δυτικών ηγετών είναι απαράδεκτες και «απολύτως ακραίες».

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι τον θεωρούσαν ως τον Ρώσο Νέλσον Μαντέλα, που κάποτε θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος και να κυβερνήσει τη χώρα.

 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν προβεί σήμερα σε κανένα σχόλιο. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας» απάντησε εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ., όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: