13.2.24

Πίσω στα μπλόκα για αποφάσεις οι αγρότες...


«Δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας»...

Η έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ικανοποίησε τους αγρότες που φεύγουν από το Μέγαρο Μαξίμου και πάνε στα μπλόκα για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους. 

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Και αυτό φάνηκε και μέσα από τη... συζήτηση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει ο αγώνας μας», σχολίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας και σε συντονισμό τα περαιτέρω βήματά μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση και έως αύριο θα ξέρετε», σημείωσε. 

Σήμερα φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», τόνισε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου. 

Σε ανεπίσημη συζήτηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για «μία συζήτηση που έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» και εκτιμά πως βλέπει δυνατότητα αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. 

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση διέρρευσε τα μέτρα που πρότεινε στους εκπροσώπους των αγροτών. Ειδικότερα, πρότεινε πρόγραμμα για 2+8 έτη, με την έκπτωση μετά τα 2 έτη να αφορά μόνο το ένα τρίτο της κατανάλωσης.

Δεν έγινε αναφορά σε φθηνό πετρέλαιο, μόνο μια θολή υπόσχεση για συζήτηση περί πιθανής επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ μετά το 2025. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και η εφαρμογή του ξεκινάει 1η Απριλίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: