22.2.24

Ο κ. Φλωρίδης ακούει μόνο τον «λαό»...


Αντα Ψαρρά

Ενώ οι βουλευτές διαβάζουν προσεκτικά τις νομοτεχνικές «βελτιώσεις» που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για τους Κώδικες ο ...υπουργός Δικαιοσύνης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία ο κάθε κατηγορούμενος που απειλείται με ποινή φυλάκισης θα έχει δικαίωμα να εκπροσωπείται από συνήγορο και το δικαστήριο θα οφείλει να τον διορίζει. Είναι δεδομένο ότι και η τροπολογία είναι προβληματική και ατελής όπως έχει συνταχθεί. Ο κ. Φλωρίδης βρήκε ευκαιρία στη Βουλή να επιτεθεί -και πάλι αδιάβαστος- στον Νόμο Παρασκευόπουλου χωρίς να μπει στον κόπο να συμβουλευτεί τον προκάτοχό του, κ. Αθανασίου.

Στο μεταξύ την Τρίτη το βράδυ τελικά μοιράστηκαν στους βουλευτές οι δύο εκθέσεις επί του νομοσχεδίου:

● Η πρώτη έκθεση συντάχθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (που συστήθηκε με τον νόμο του «επιτελικού κράτους»), ενώ στις παρατηρήσεις της διαπιστώνονται προχειρότητα, ασάφειες και σε κάποιες περιπτώσεις πρόβλημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης άρθρων της ΕΣΔΑ. Οι «καθηγητάδες» που συνέταξαν την έκθεση θεωρούν ότι οι διατάξεις περί δήμευσης περιουσίας σε εμπρησμό δασών αντίκειται στο άρθρο 7 του Συντάγματος, ενώ η εκδίκαση εφέσεων κατά αποφάσεων τριμελούς πλημμελειοδικείου από άλλο τριμελές και όχι από ανώτερο δικαστήριο αντίκειται στην ΕΣΔΑ (άρ. 2, 7ο πρωτόκολλο) και κατά συνέπεια το τριμελές που θα κρίνει τις εφέσεις θα πρέπει τουλάχιστον να απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από αρχαιότερους δικαστές. Πρακτικά αυτό στην επαρχία (και όχι μόνο) θα είναι εντελώς ανεφάρμοστο.

● Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό «κόκκινων» παρατηρήσεων που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τα επιχειρήματα των άλλων «καθηγητάδων» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δύο άρθρα κρίνονται αντισυνταγματικά: το σχετικό με τη δήμευση περιουσίας και αυτό για τον περιορισμό του ρόλου των ενόρκων στα μικτά ορκωτά δικαστήρια. Οταν όλες οι χώρες, όπως και η Ελλάδα, με την ύπαρξη ενόρκων διευρύνουν περισσότερο τις εγγυήσεις για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, ενώ παράλληλα το λαϊκό στοιχείο συνδέεται με τη δικαιοσύνη και την απονομή της, ο κ. Φλωρίδης που τόσο ακούει τον λαό αποφάσισε να αφαιρέσει από τα ΜΟΔ την ουσιαστική αρμοδιότητα να κρίνουν και επί των ποινών.

Αντίθετη με το Ενωσιακό Δίκαιο είναι και η διάταξη για τη δικαστική απέλαση που επανέρχεται ενώ αφορά μια διοικητική πράξη και όχι μια δικαστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι για να είναι σύμφωνη η διάταξη με την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάζεται αν το υπό απέλαση πρόσωπο εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για τη δημόσια τάξη ή αν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των περιστάσεων αφότου εκδόθηκε η απόφαση απέλασης.

Τέλος, αντίθετες με την ΕΣΔΑ είναι:

● Η εξωφρενική διάταξη για τη μη υποχρεωτική κλήση μαρτύρων αστυνομικών και προανακριτικών υπαλλήλων. Είναι σαφές πως αν δεν αποσυρθεί η κατάπτυστη αυτή διάταξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα πλημμυρίσει από καταδίκες της Ελλάδας.
● Η διάταξη για διεξαγωγή δίκης με τηλεδιάσκεψη χωρίς την εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής του κατηγορούμενου.
● Η διάταξη για διεξαγωγή της κατ' έφεση δίκης με έγγραφα και χωρίς μάρτυρες.
● Η απαράδεκτη οριζόντια χωρίς ρητή αναφορά αύξηση των ποινών των ειδικών ποινικών νόμων.

Η έκθεση καταγράφει και άλλα προβληματικά άρθρα (συνολικά 10) και είναι αναρτημένη από χθες στην ιστοσελίδα μας, efsyn.gr.

Ο κ. Φλωρίδης, στο «κλίμα» της εποχής, ξεκαθάρισε ότι νομοθετεί «αδιαμεσολάβητα». Ούτε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ούτε «καθηγητάδες» (όπως χαρακτήρισε τους επιστήμονες Ποινικού Δίκαιου), ούτε δικηγόρους με την «πελατεία» καταδέχεται να ακούσει, μια και αυτός νομοθετεί με βάση το λαϊκό αίσθημα. Οπως είπε στη δεξιά εφημερίδα Political: «Εννέα στους δέκα πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αλλά θα μου πείτε, τι ξέρουν οι πολίτες μπροστά στους ποινικολόγους»! Οι πολίτες, τόνισε, δεν θέλουν την ατιμωρησία και δεν θέλουν να κινδυνεύουν από εγκληματίες. Αναρωτιέται εδώ κανείς γιατί ο ένας στους 10 απάντησε αρνητικά σε παρόμοια ερωτήματα. Την ατιμωρησία τη νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους οι πολίτες με την ατιμώρητη διαφθορά, τις υποθέσεις τού «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», τα θαλασσοδάνεια, τις υποκλοπές, την ανεξέλεγκτη μαφία, τις δεκάδες γυναικοκτονίες, τις καταστροφές χωρίς καμία πρόληψη της πολιτείας κ.λπ., αλλά δεν μας εξήγησε πώς ακριβώς θα την πατάξει αυξάνοντας π.χ. τις ποινές των ανηλίκων ή καταργώντας τις εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης. Ολα αυτά προφανώς αφορούν τους «καθηγητάδες» και τους «δικαιωματιστές»!

Νόμοι
Κάποτε, λέει ο Βολτέρος, ένας Ευρωπαίος ρώτησε «ποιο κράτος θα διαλέγατε να ζήσετε;», για να του απαντήσει κάποιος βραχμάνος «το κράτος όπου όλοι θα υπακούουν στους νόμους», οπότε ξαναρώτησε ο Ευρωπαίος «και πού βρίσκεται αυτή η χώρα;», για να του απαντήσει πάλι ο βραχμάνος «α, αυτήν πρέπει να ψάξουμε να τη βρούμε». Θυμήθηκα την παραπάνω στιχομυθία εξ αφορμής του γεγονότος ότι, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του νομικού κόσμου, εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει για 7η φορά επί Ν.Δ. τους Ποινικούς Κώδικες. Τελικά, οι νόμοι θεσπίζονται από την εκάστοτε άρχουσα ομάδα για να εξυπηρετούν, είτε άμεσα είτε εμμέσως, το συμφέρον της. Διότι μπορεί ο άνθρωπος να κατάφερε να αναπτύξει έναν εντυπωσιακό πολιτισμό, αλλά στο μεδούλι της ύπαρξής του παραμένει ο ασίγαστος πόθος της εξουσίας. Δείτε, όμως, τους κανόνες του παιχνιδιού: είναι οι μόνοι νόμοι που είναι παντού δίκαιοι και εφαρμόζονται από όλους, επειδή ο σκοπός τους δεν είναι άλλος παρά η ευχαρίστησή μας...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: