10.2.24

Με «τυράκι» την επιστροφή του ΕΦΚ νωρίτερα...


...πάει η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους αγρότες...
Την ώρα που οι Έλληνες αγρότες προετοιμάζονται για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς την Τρίτη, η κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένη να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, με επιχείρημα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, επιλέγει να χρησιμοποιήσει ως «τυράκι» την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, απλώς νωρίτερα...


Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση «θέλει να διευκολύνει τους αγρότες» και εξήγησε πώς:

«Εξετάζουμε την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος στους αγρότες της Θεσσαλίας». 


Και με τη γνωστή τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση, και στον Στέφανο Κασσελάκη, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν ανεβαίνει στα τρακτέρ, αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην πράξη».


Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο».

Ωστόσο δεν έδωσε καμία άλλη απάντηση σχετικά με τα πολλά και καίρια αιτήματα των αγροτών. Περιορίστηκε να πει ότι στην κυβέρνηση «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

Συγκεκριμένα τα δημοσιονομικά όρια

Ανάλογες ήταν οι θέσεις που εξέφρασε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, από την ΕΡΤ.

Είπε ότι «υπάρχει διάλογος με επιμονή και από τις δύο πλευρές, και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, και τους αγρότες. Όλοι θέλουν να βρεθεί μια λύση, και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως και ευρωπαϊκά, (να βρεθεί) πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο τον πρωτογενή τομέα».

Αλλά, ξεκαθάρισε ότι «τα δημοσιονομικά όρια είναι συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις μπορεί να είναι εύλογες, ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τη συνολική κατάσταση και τις κοινωνικές ομάδες, που μπορεί αυτή τη στιγμή να πλήττονται από την ακρίβεια και άλλα θέματα. Πρέπει να κρατάμε ένα μέτρο».

Και πρόσθεσε ότι «διάλογος, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολιτικές, όταν υπάρχει μια παρεμπόδιση των συγκοινωνιών, της ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, αλλά δεν είμαστε εκεί τώρα. Είμαστε σε ένα σημείο, όπου όλοι προσπαθούμε να έχουμε μια παραγωγική διαδικασία την Τρίτη».

Η συνάντηση στο Μαξίμου και τα αιτήματα των αγροτών

Το ραντεβού της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου, με τη κυβέρνηση να παίζει καθυστερήσεις και να επιχειρεί να παίξει ένα blame game με τους αγρότες, προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια τις ευθύνες ενός αδιεξόδου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν έξι άτομα από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία και Μαγνησία, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να κατέβουν από τα τρακτέρ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, με πρώτο και κύριο τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς όπως τονίζουν πλέον κρίνεται το μέλλον και η επιβίωση του κλάδου και η δική τους. Τουλάχιστον έως και την Τρίτη θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και συμβολικές δράσεις, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν έως ότου πάρουν χειροπιαστές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις χθες Παρασκευή, ενώ οι αγρότες της Λάρισας διανυκτέρευσαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης έπειτα από μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν.


Σήμερα το βράδυ του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. 

Επίσης, αγρότες από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στη 13:00 θα κλείσουν το Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά και στις 14:00 οι αγρότες του Αγρινίου σε συνεργασία με αγρότες της Αχαΐας αναμένεται να ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Αύριο Κυριακή θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα που έχουν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας
Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: