2.2.24

Υπουργείο Πολιτισμού: Επεισοδιακή μετακόμιση...


Μια επεισοδιακή μετακόμιση έχει αναστατώσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού, προκαλώντας για ακόμα μια φορά μεγάλα ερωτήματα για τον τρόπο που διαχειρίζεται η ηγεσία του τα του οίκου της. Το ΥΠΠΟ έχει ήδη εγκρίνει ποσό 1.492.174 ευρώ για την ενοικίαση κτηρίου στη συμβολή των οδών Αχαρνών 172 και Κεφαλληνίας 104, ιδιοκτησίας της Αναστάσιος Γεωργούτσος Α.Ε., για... μία δεκαετία, από το 2023 ως και το 2032, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί νευραλγικές διευθύνσεις: η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) και αυτή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών (ΔΑΒΜ).


Για το ενοίκιο του κτηρίου της οδού Καρύτση 12, στο οποίο στεγάζεται τώρα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, δαπανάται ετησίως το ποσό των 79.508,52 ευρώ, ενώ για το ενοίκιο του κτηρίου της οδού Τζιραίων 8-10 στον Χολαργό, που στεγάζει τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, διατίθεται το ποσό των 36.978,28 ευρώ ετησίως. Από τα 153.564,95 ευρώ που δίνονται συνολικά και για τα δύο κτήρια ετησίως, στα 142,140 ευρώ που θα δίνονται ετησίως για το κτήριο της οδού Αχαρνών και Κεφαλληνίας αναμφίβολα η μίσθωση είναι πιο οικονομική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι συμφέρουσα αν δεν προσέκρουε σε καίριες επισημάνσεις αλλά και στην καθολική αντίδραση των εργαζομένων, στην πλειονότητά τους μηχανικών, που προκρίνουν ότι το εν λόγω κτήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη στέγαση αυτών των δύο υπηρεσιών.

Το βασικό ερώτημα προκύπτει από τη δρομολόγηση της συγκεκριμένης μετακόμισης τώρα, την ώρα δηλαδή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει από τον Απρίλιο του 2021 τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων, μεταξύ των οποίων και του Πολιτισμού, στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό με χρονικό ορίζοντα το 2026. Πώς λοιπόν το υπουργείο προχωρά σε μια σε δεκαετή δέσμευση, και μάλιστα σε μη κατάλληλο κτήριο; Ή η υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει κάτι παραπάνω για τη μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων, ή ο πρωθυπουργός το 2021 δεν έκανε τη σωστή εξαγγελία. Γιατί άραγε το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διαθέτει τόσα ακίνητα, δεν μεταστεγάζει υπηρεσίες του σε αυτά που δεν θα κοστίσουν δεκάρα τσακιστή;

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Για το συγκεκριμένο κτήριο της Αχαρνών και Κεφαλληνίας όλοι οι εργαζόμενοι τόσο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων όσο και αυτής των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στην πλειονότητά τους μηχανικοί, με εμπεριστατωμένα υπομνήματά τους στις 18 και 19 Ιανουαρίου αντίστοιχα, διαπιστώνοντας σειρά προβλημάτων ζητούν «να μην υλοποιηθεί η κατά την άποψή μας λανθασμένη επιλογή μετακίνησης» των δύο υπηρεσιών. Η προχειρότητα με την οποία αποφάσισε την εν λόγω μετακόμιση το ΥΠΠΟ ξεδιπλώνεται ανάγλυφα μέσα από την ένσταση που προβάλλει στο υπόμνημά της η ΔΑΑΜ και αφορά το πολύτιμο αρχείο που διαθέτουν και οι δύο προς μετακόμιση διευθύνσεις. «Ειδικά ως προς τους απαιτούμενους χώρους αρχείου της Διεύθυνσής μας και επειδή ο διατιθέμενος στο υπόγειο του κτηρίου χώρος αρχείου των 190 τ.μ. είναι πολύ μικρός (ειδικά για δύο Διευθύνσεις που εκπονούν μελέτες και υλοποιούν έργα σε όλα τα μνημεία της χώρας μας) ήδη μας αναφέρθηκε ότι τμήμα του αρχείου της ΔΑΑΜ -το οποίο εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως μάλλον ανενεργό- θα παραμείνει στο κτήριο της πλατείας Καρύτση 10 (όπου φιλοξενείται)». Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά ότι «το ενδεχόμενο αυτό, στερώντας στους μηχανικούς της υπηρεσίας την ευχερή και άμεση πρόσβαση στο αρχείο, είναι καταστροφικό για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσής μας και σηματοδοτεί συμβολικά και ουσιαστικά τον “θάνατο” του επιστήμονα μηχανικού-αναστηλωτή». Επισημαίνονται επίσης «ο εξαρχής λανθασμένος σχεδιασμός χωροθέτησης και εγκατάστασης των υπαλλήλων», η μη διάθεση ενός από τους διατιθέμενους ορόφους και άλλες χωροθετικές ανεπάρκειες. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι των δύο διευθύνσεων καταθέτουν την αγωνία τους ότι η εν λόγω μετακόμιση αποτελεί προάγγελο συγχώνευσης των δύο νευραλγικών αυτών υπηρεσιών στον νέο οργανισμό που ετοιμάζει το ΥΠΠΟ.

Από την πλευρά τους πάντως προτείνουν το αυτονόητο. Να μετακομίσουν οι δύο υπηρεσίες σε ένα κτήριο που αφενός πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, και κυρίως «σε ένα από τα πολλά -αναστηλωμένα από το ΥΠΠΟ με χρήματα του Έλληνα πολίτη- κτήρια του ιστορικού κέντρου ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ που καλύπτουν πληρέστερα όσες προϋποθέσεις αναφέρονται» στα υπομνήματά τους.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κτήριο της Αχαρνών, το ΥΠΠΟ αρχικά σχεδίασε να μετακομίσουν σ’ αυτό μερικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του. Μετά την άρνηση των εργαζομένων τους, ο κλήρος έπεσε στη Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι της οποίας επίσης αρνήθηκαν, στοιχειοθετώντας κι αυτοί με τη σειρά τους την ακαταλληλότητα του νέου κτηρίου να στεγάσει τις ανάγκες της υπηρεσίας τους αφού καλούνταν να μετακομίσουν σε ένα κτήριο που καλύπτει 105 θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι 130.

Για ακόμα μια φορά η ηγεσία του ΥΠΠΟ εμμένει σε αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν τις υπηρεσίες του. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή, όπως κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν έχει αποδείξει, το βασικό μέλημά της δεν είναι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και οι άνθρωποι που μοχθούν γι’ αυτό, αλλά... 

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: