26.2.24

Δεύτερο έγκλημα...


Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου Τέμπη 2023 ...μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Η Μ. Καρυστιανού κάνει λόγο για διπλό έγκλημα και για επιχείρηση συγκάλυψης. Αναφέρεται στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, ενώ στηλιτεύει τον χειρισμό της υπόθεσης τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, στέλνει το δικό της μήνυμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης περιγράφοντας τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από την πλευρά των οικογενειών προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Την ίδια ώρα, ασκεί σφοδρή κριτική στον πρώην υπουργό Μεταφορών λέγοντας ότι «οι λέξεις είναι πάρα πολύ φτωχές για να χαρακτηρίσουν» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Οταν αναφέρεστε στην υπόθεση των Τεμπών, μιλάτε για έγκλημα και όχι απλώς για τραγωδία, ενώ κάνετε λόγο για συγκάλυψη. Για ποιους λόγους;

Καταρχήν ήταν έγκλημα. Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά. Δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν δυστύχημα. Ήταν κάτι το οποίο μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Αυτό είναι σίγουρο. Όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, καθώς γνώριζαν όλα τα προβλήματα του σιδηρόδρομου και την επικινδυνότητά του. Άρα, το γεγονός ότι το τρένο κυκλοφορούσε κανονικά ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθούν οι επιβάτες, το κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία. Υπήρξε όμως και δεύτερο έγκλημα που ακολούθησε το πρώτο. Το δεύτερο έγκλημα είναι η επιχείρηση συγκάλυψης. Αυτή ξεκίνησε τόσο γρήγορα, όταν εμείς ήμασταν ακόμη σε μια κατάσταση σοκ και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε και απλώς παρακολουθούσαμε όλα αυτά τα απαράδεκτα που συνέβησαν. Με το μπάζωμα, με την πολύ γρήγορη μετακίνηση των χωμάτων. Και αναφερόμαστε συνέχεια στα χώματα γιατί μέσα εκεί υπήρχαν υπολείμματα των ανθρώπων μας. Εμείς ήμασταν σοκαρισμένοι, ήμασταν παγωμένοι, δεν μπορούσαμε να το αντιληφθούμε. Τώρα όμως μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς ο Άρειος Πάγος, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι κακώς τον κατηγορούμε και ότι έχει δείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία και πράττει τα δέοντα, δεν θεώρησε ότι είναι παράνομη η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας σύνδεση της τραγωδίας των Τεμπών και της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας;

Υπάρχει άμεση σύνδεση, φυσικά! Το πώς χειρίστηκαν και το πώς χειρίζονται μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία και η Δικαιοσύνη το θέμα των Τεμπών ουσιαστικά δείχνει, αποδεικνύει την κατάλυση του Κράτους Δικαίου. Έχει φανεί με πάρα πολλούς τρόπους ότι η πολιτική ηγεσία ελέγχει πλήρως τη Δικαιοσύνη και οι δικαστικοί είναι πραγματικά φιμωμένοι, χωρίς να μπορούν να κάνουν ούτε καν τα αυτονόητα. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο κάναμε μια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας τη βοήθειά της στο θέμα των Τεμπών.

Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών στην Εξεταστική Επιτροπή; Αναφερθήκατε σ’ αυτή προσφάτως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι να πω; Πραγματικά, οι λέξεις είναι πάρα πολύ φτωχές για να χαρακτηρίσουν, δυστυχώς, τον κ. Καραμανλή. Πώς είναι δυνατόν να ψεύδεται για κάτι τόσο προφανές; Να ψεύδεται ξανά και ξανά μέσα σε έναν χώρο ιερό για εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες, ενώ γνωρίζει ότι τον παρακολουθούμε κι εμείς. Οι λέξεις «ανηθικότητα» και «αναξιοπρέπεια» που χρησιμοποίησα προφανώς δεν τον αγγίζουν. Είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτόν. Από την πλευρά μου, το ανέφερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι νομοθέτες και οι νόμοι μας δεν μπορούν να αγγίξουν το τόσο μεγάλο έγκλημα που διαπράττουν ο κ. Καραμανλής και αυτοί που συμφωνούν μαζί του. Πραγματικά, είναι φτωχή η νομοθεσία μας σ’ αυτό το σκέλος.

Οπως είπαμε, πρόσφατα μιλήσατε στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Κώστα Αρβανίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε εφεξής προκειμένου να ζητήσετε την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι περιμένετε από αυτές τις πρωτοβουλίες;

Η πιο μεγάλη κίνηση που κάναμε ήταν να καταθέσουμε αυτή την αναφορά και να ζητήσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. Από κει και πέρα, εφόσον εγκριθεί η αναφορά, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που μπορούν να γίνουν και τα οποία φυσικά θα ακολουθήσουμε. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ευρωπαϊκή στήριξη, γιατί, δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαστε αισιόδοξοι για το πού θα οδηγηθεί και πού θα καταλήξει η υπόθεση των Τεμπών.

Πήρατε την πρωτοβουλία για ένα ψήφισμα το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το περιεχόμενό του και για το ποιος είναι ο στόχος σας;

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε πώς λειτουργεί το σύστημα και επειδή πολύ νωρίς αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει εύκολα άρση ασυλίας - ίσα-ίσα, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να καλυφθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών. Ξεκίνησε αυτό το ψήφισμα επειδή θεωρούμε πως πρέπει να μιλήσει και η κοινωνία απέναντι σ’ αυτά που συμβαίνουν. Στηριζόμενοι σε μια διεθνή πλατφόρμα, δημιουργήσαμε ένα ψήφισμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια και ουσιαστικά ζητάμε την κατάργηση του νόμου περί ασυλίας όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Χρειαζόμασταν 500.000 για να μας ακούσει η ελληνική Δικαιοσύνη και να στείλει το αίτημά μας στη Βουλή. Στη συνέχεια, η Βουλή θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν τόσο μεγάλο όγκο υπογραφών, έναν σημαντικό αριθμό πολιτών που θέλουν κάτι συγκεκριμένο. Η στάση τους θα μας αποδείξει πόσο δημοκρατικοί αισθάνονται και είναι. Από κει και πέρα όμως, αν το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για εμάς, σαφώς ανοίγουν οι δρόμοι και για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη ότι δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα...

Iάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.