Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των μπλόκων σήμερα, αν δεν επιφυλάσσει κάποια θετική έκπληξη υπέρ των αγροτών -που δεν προβλέπεται με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες-, είναι εξ αρχής υπονομευμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και... αιφνιδιασμένος από την ένταση και την αντοχή των εγχώριων αγροτικών κινητοποιήσεων, που συναντώνται με το πανευρωπαϊκό κύμα αντίδρασης των παραγωγών και εργαζομένων του πρωτογενούς τομέα, φρόντισε εξ αρχής να «γειώσει» τις προσδοκίες μιας ουσιαστικής ενίσχυσής τους.
«Οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», λέει ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία, όποτε αναφέρεται στους αγρότες. Όλα όσα ο ίδιος υπόσχεται ή οι επιτελείς του αφήνουν να διαρρεύσουν ως πιθανό πακέτο υποσχέσεων και ενισχύσεων προς τους αγρότες κινούνται εντός των συγκοινωνούντων δοχείων του προϋπολογισμού και της περιορισμένης ανακύκλωσης ευρωπαϊκών πόρων.
Αλλά, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους στο μισό και κάτω των προ πανδημίας και πληθωριστικής κρίσης επιπέδων, είναι απίθανο η φημολογούμενη προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου, ύψους 82 εκατ. ευρώ, να τους πείσει να γυρίσουν στα χωράφια. Άλλωστε, για πολλούς, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν καν χωράφια.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει να καλλιεργούνται προσδοκίες για ακόμη ένα «πασχαλινό φιλοδώρημα» στους ευάλωτους, αντίστοιχο με αυτό των Χριστουγέννων. Γιατί άραγε τα λεφτά που δεν φτάνουν για τους αγρότες, μπορεί να περισσεύουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα;
Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Μας χωρίζουν τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του έναντι της αντιπολίτευσης και όλος ο κυβερνητικός θίασος να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τα πάμπολλα μέτωπα που έχει ανοίξει.
Παρότι αυτό που προβάλλει η κυβέρνηση ως δημοσιονομικό κόφτη είναι πραγματικό -οι σιδερένιοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα και χρέος είναι από φέτος σε πλήρη ισχύ και μάλιστα ανανεωμένοι μετά τη συμφωνία για αναθεώρησή τους α λα... γερμανικά-, είναι προφανές ότι χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα για το τι αντέχει και τι όχι το κρατικό ταμείο.
Γιατί άραγε; Γιατί θέλει να έχει ευελιξία κινήσεων εν όψει των ευρωεκλογών. Και αυτά που δεν περισσεύουν για τους αγρότες ή τους συνταξιούχους τον μήνα Φεβρουάριο, τον Μάιο, λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, μπορεί να βρεθούν σε αφθονία...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου