Ρήγμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ...προεξοφλεί στην τελευταία του τοποθέτηση την καταψήφισή του, και με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου να διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει αποφασίσει να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε στο ένθετο Secret των «Παραπολιτικών» πως «τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη έχει δηλώσει: «Τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Πληροφορίες επιµένουν πως έχει ζητηθεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συζήτηση και ενηµέρωση για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, καθώς πρόκειται για µια θέση που το κόµµα έχει υιοθετήσει από την περίοδο της αρχηγίας του Γ. Παπανδρέου. Και εδώ έχει ενδιαφέρον ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του κόµµατος, καθώς ήταν ο πρώτος, ως υπουργός Παιδείας, που είχε φέρει σχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και μέχρι σήμερα, περιέργως, δεν έχει πάρει θέση επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, το οποίο βρίσκεται, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Το πρόβλημα, μάλιστα, γίνεται μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια -υπήρξε άλλωστε αυτός που μαζί με τον καθηγητή Βασίλη Σκουρή εξέδωσαν τη γνωστή γνωμοδότηση. Υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ άλλωστε είναι και οι Κώστας Σημίτης, Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που στα τέλη της άλλης εβδομάδας θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με στόχο να κερδίσει πρωτίστως δυσαρεστημένους «κεντρώους» ψηφοφόρους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και «κεντρώους» του ΠΑΣΟΚ.
Το παρασκήνιο και το προσκήνιο
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή, υπάρχει μία αλλαγή που αφορά τις εγγυητικές και τα παράβολα, το ύψος των οποίων πέφτει στο μισό εάν πρόκειται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκτός Αττικής.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα στη διαβούλευση και γενικότερα, λέγοντας ότι μια από αυτές θα είναι η κινητροδότηση των ξένων παραρτημάτων να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις, αφού οι χρηματικές εγγυήσεις που θα καλούνται να καταβάλλουν για την ίδρυσή τους θα είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ για το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και στο 1 εκατομμύριο για τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της χώρας.
«Εκεί που έχουμε τις εγγυητικές επιστολές και τα παράβολα, δηλαδή το κόστος της αίτησης, αυτό έχει διαφοροποιηθεί. Είναι άλλο εάν είναι στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη και το μισό εάν είναι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και για τις εγγυητικές επιστολές και για το παράβολο, ακριβώς για να υπάρχει και αυτή η περιφερειακή διάσταση», είπε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε ότι «μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης», τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».
Για όποιον έχει τα μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του, το παραπάνω αποτελεί καταφανέστατα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρόλο που συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνει πως δε θα ψηφίσει, ζητώντας γεωγραφική διασπορά των ιδιωτικών ΑΕΙ, πέραν του λεκανοπεδίου.
Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των «μη κρατικών» πανεπιστημίων κι ενώ στελέχη του είναι οι συνταγματολόγοι που γνωμοδότησαν στην κυβέρνηση για την «παράκαμψη» του άρθρου 16 διά της ερμηνείας του, τώρα που βλέπει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακούς, δασκάλους και καθηγητές) να κατεβαίνει στον δρόμο κάθε εβδομάδα και με μαζικούς αγώνες να απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσπαθεί άρον άρον να βγει από το «κάδρο».
Γι' αυτό ο πρόεδρός του δήλωσε στο «παρά πέντε» ότι δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όχι βέβαια επειδή διαφωνεί με τα ιδιωτικά, αλλά επειδή - όπως λέει - το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα (δηλαδή τα κέρδη τους να επανεπενδύονται στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο), ενώ δεν προβλέπει και ...γεωγραφική διασπορά πέραν του λεκανοπεδίου! Λες και αλλάζει κάτι για τους χιλιάδες φοιτητές, αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βαφτίσουν τα κέρδη τους «κεφάλαια προς επανεπένδυση», ή αν ροκανίζουν οικονομικά τους φοιτητές - πελάτες στην επαρχία και όχι μόνο στην Αθήνα!
Δίκαια, λοιπόν, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εκφράζει την απορία του καθώς θεωρεί ότι «η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη», (δηλώσεις την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3), μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αντίθετα, άλλοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δηλώσουν τη συμφωνία τους με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Όπως για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά: «Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ορισμένες φορές στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του '80».
Ή ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε: «Λέω ναι ρητά, δυνατά και ανοικτά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αν ήμουν στη Βουλή, προφανώς θα ψήφιζα ναι επί της αρχής. Και ειλικρινά, παρατηρώ με μεγάλη πολιτική περιέργεια εκείνους που για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αλλάζουν θέση».
Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος παραπέμπει στις δηλώσεις του το 2019 όταν, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε αναφερθεί στη συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, περί ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και είχε κλείσει την ομιλία του, λέγοντας: «Πραγματικά, είναι μεγάλη ευκαιρία για μας να πάρουμε αποφάσεις που συμβαδίζουν με την εποχή μας, να διαβούμε ξεπερασμένους ιδεολογικούς ρουβίκωνες, να κάνουμε ριζοσπαστικές τομές και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης που θα είναι συμβατό με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και του ελληνικού λαού και της Ελληνικής Δημοκρατίας»...
Xρήστος Κάτσικας
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου