13.2.24

Με φθηνότερο ρεύμα προς όλους...


...προσπαθεί η κυβέρνηση να «γλυκάνει» τους αγρότες...

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ήταν τελικά το «μέτρο έκπληξη» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους... εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να απαντά πάντως καθώς φαίνεται στα υπόλοιπα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με αυτή την πρωτοβουλία θα εξασφαλιστούν πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. 

Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Όσον αφορά τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Και αναφέρεται ότι το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Οι διαρροές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αντί το φθινόπωρο, όπως έχει προαναγγελθεί, και πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μάλιστα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν κάνει λόγο για φθηνότερο πετρέλαιο, που είναι πάγιο αίτημα των αγροτών, τους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαρρέει μέσω κυβερνητικών πηγών ένα πολυσέλιδο έγγραφο, στο οποίο λιβανίζει η ίδια το έργο της επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας όσα έχει κάνει ακόμη και από την πρώτη της θητεία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: