23.2.24

Ο Ντραγκόφσκι, ο Ντουκαντάμ και τα πάνω κάτω της ζωής...


Οι τρεις σωτήριες επεμβάσεις ενός τερματοφύλακα σε μια διαδικασία πρόκρισης με πέναλτι δεν είναι συνηθισμένη υπόθεση. Το πέτυχε, όμως, ο Ντραγκόφσκι το βράδυ της Τετάρτης στον ημιτελικό του Κυπέλλου στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Τρεις αποκρούσεις τού Πολωνού τερματοφύλακα και μια εκτέλεση άουτ από... πλευράς  ΠΑΟΚ, άνοιξαν στον Παναθηναϊκό την πόρτα προς τον τελικό.

Η περίπτωση Ντραγκόφσκι μάς θύμισε μια άλλη εντυπωσιακότερη ιστορική διαδικασία πέναλτι με αλλεπάλληλες αποκρούσεις και από τους δύο τερματοφύλακας. 

Ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986 με αντιπάλους την Μπαρτσελόνα και τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Ο τελικός έγινε επί ισπανικού εδάφους, στη Σεβίλλη, στοιχείο που έδινε ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επικράτησης στην Μπαρτσελόνα η οποία έτσι και αλλιώς ήταν το φαβορί. Το 90λεπτο και η παράταση δεν είχαν γκολ και το 0-0 οδήγησε στα πέναλτι.

Από τη μια μεριά των τερματοφυλάκων ήταν ο έμπειρος και γνωστός Ουρουτικοετσέα, της Μπαρτσελόνα και ο άλλος ο εν πολλοίς άγνωστος στην Ευρώπη Ντουκαντάμ της Στεάουα. Ο Ουρουτικοετσέα απέκρουσε δύο πέναλτι αλλά αυτό δεν έφτανε για την Μπαρτσελόνα, αφού ο Ντουκαντάμ είχε τέσσερις αποκρούσεις και έγινε ο ήρωας της Ρουμανίας και το πιο πολυσυζητημένο αθλητικό πρόσωπο εκείνον τον καιρό. 

Δυστυχώς για τον Ντουκαντάμ, η μεγάλη εκείνη επιτυχία ήταν το κύκνειο άσμα του. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, κάνοντας διακοπές, ένιωσε έναν τρομακτικό πόνο στο χέρι και οι εξετάσεις έδειχναν θρόμβωση στη μασχαλιαία αρτηρία. Υποβλήθηκε σε επέμβαση με κίνδυνο ακόμα και να ακρωτηριαστεί.

Τελικά το χέρι έγινε καλά, αλλά όταν ο «ήρωας της Σεβίλλης», όπως τον αποκαλούσαν, γύρισε μετά από τρία χρόνια στα γήπεδα, παίζοντας σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας, απείχε πολύ από τη γνωστή αξία του. 

Τότε διάφοροι μύθοι έλεγαν ότι το καθεστώς Τσαουσέσκου έκοψε το ποδόσφαιρο από το Ντουκαντάμ, ότι ο γιος τού Ρουμάνου δικτάτορα, ο Νίκου, του έσπασε τα χέρια επειδή δεν του έδωσε μια υπερπολυτελή Μερσεντές που, υποτίθεται, του είχε  κάνει δώρο ο πρόεδρος της Ρεάλ ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την αποτυχία της μισητής αντιπάλου, της Μπαρτσελόνα.

Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Η πραγματικότητα είναι αυτή που μπορεί να επιφυλάσσει η ζωή και η μοίρα σε κάθε άνθρωπο. Δηλαδή το κύμα που ενδέχεται να σε ανεβάσει στα ύψη και μια άλλη στιγμή να σε στείλει στον πάτο του ωκεανού.

Και μια που αναφερθήκαμε στη μοίρα: ο Ουρουτικοετσέα, ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα σε εκείνον τον τελικό, σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2001 όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του σε αυτοκινητόδρομο της Βαρκελώνης...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: