Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη μείωση της ανεργίας σχεδόν κατά δύο μονάδες μέσα σε έναν χρόνο, με βάση τα στοιχεία του περασμένου ...Δεκεμβρίου, παραπέμπουν σε μια εικόνα ειδυλλιακή με σημαντική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Αυτή η ειδυλλιακή εικόνα αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό στατιστική, καθώς έρχονται να την αμφισβητήσουν σε σημαντικό βαθμό τα πραγματικά στοιχεία όχι μόνο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που κατέγραψε πρωτοφανή απόκλιση στην καταμέτρηση των ανέργων, αλλά και από τα στοιχεία που αφορούν το εργατικό δυναμικό και την ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας που αποτυπώνει η Εργάνη.
Ετσι τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε για πολλοστή φορά μια σημαντική απόκλιση στην καταγραφή των ανέργων, που ξεπέρασε όμως κάθε προηγούμενο. Η διαφορά μεταξύ της ΔΥΠΑ και της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2023 αφορά 609.664 ανέργους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι άνεργοι στη χώρα μας είναι 430.088, όπως αποτυπώνονται στα δειγματοληπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ή 1.039.752, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για τον συγκεκριμένο μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 9,2%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 430.088 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 146.424 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (25,4%) και κατά 746 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 (0,2%). Ωστόσο για τον ίδιο μήνα η ΔΥΠΑ κατέγραψε 1.039.752 ανέργους και με βάση τη συγκεκριμένη καταγραφή το ποσοστό ανεργίας αντιστοιχεί στο 21,7%. Με άλλα λόγια, έχουμε υπερδιπλάσιους ανέργους μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ και απόκλιση στο ποσοστό ανεργίας 12,3%. Μάλιστα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 κατά 11.629 άτομα.
Επίσης, με βάση και τα στοιχεία της Εργάνη, είχαμε μείωση των θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023 συνολικά κατά 87.000 και μικρή ανάκαμψη τον Δεκέμβριο, η οποία ωστόσο υστερούσε κατά 17.200 θέσεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Η εξήγηση για τη χαώδη διαφορά όσον αφορά την καταγραφή των ανέργων δεν μπορεί να περιοριστεί στη δειγματοληπτική έρευνα από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ωστόσο δεν καταγράφει τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή όσους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες και οι οποίοι εντοπίζονται σταθερά σε πάνω από 500.000 σε όλες τις καταγραφές της ΔΥΠΑ.
Νέο βοήθημα για λιγότερους ευάλωτους
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε το νέο ειδικό βοήθημα για ευάλωτες ομάδες, το οποίο αφενός είναι μειωμένο, αφετέρου έρχεται να αντικαταστήσει τα ειδικά επιδόματα βοήθειας για τους μακροχρόνια ανέργους που καταργήθηκαν αιφνιδιαστικά (παραμονή Πρωτοχρονιάς), μεταξύ των οποίων και το επίδομα επίσχεσης εργασίας. Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, από χθες είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, ύψους 718,50 ευρώ (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί, που τέθηκε σε ισχύ από τις 29/12./2023.
Η νέα παροχή αποσκοπεί, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, στη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας, για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μάλιστα το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων αντικαθιστά το ειδικό βοήθημα που χορηγούνταν σε: α) επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι έναν μήνα μετά την εξάντληση της επιδότησής τους, β) μη επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι για 3 μήνες εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και γ) μη επιδοτούμενους ανέργους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους ή άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας...
Ανδρέας Πετρόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου