13.2.24

Του Αγίου Βαλεντίνου στη Βουλή...


...αλλά με… άγριες διαθέσεις απ’ όσους λένε «όχι»...

Χωρίς την ψήφο του ΚΚΕ και των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη) το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πέρασε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για διήμερη συζήτηση και... ψήφιση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια, σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό των βουλευτών της ΝΔ που κινούνται μεταξύ καταψήφισης του νομοσχεδίου και αποχής και οι οποίοι εκτιμάται ότι σήμερα φθάνουν κοντά στο ένα τρίτο της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, ήτοι, υπολογίζονται γύρω στους 50.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται ώστε να ανατραπεί μια κατάσταση στον πολιτικό γάμο που ουσιαστικά δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που σήμερα βρίσκονται σε νομοθετικό… κενό, ενώ θα διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπει την παρένθετη κύηση για ομόφυλα ζευγάρια.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες ψήφων από την Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και θα αποτρέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το να μπορούν να δηλώνουν ότι «δένουν τα κορδόνια» της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά είχε πει προ καιρού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Σε τρίτο επίπεδο, ωστόσο, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να απαντήσει εμμέσως και στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει το επίμαχο νομοσχέδιο και εκτός μεγάλου απροόπτου θα μιλήσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας θέσεις που διατυπώνει εδώ και καιρό για το ζήτημα.

Πάντως, όπως έχει γράψει το topontiki.gr, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις στο πιο συντηρητικό κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ, ελπίζοντας, ωστόσο, ότι οι όποιες απώλειες (έρχονται και ευρωεκλογές, μην το ξεχνάμε…) κυρίως προς τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ θα είναι σχετικά μικρές και ενδεχομένως και αναστρέψιμες, μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα στηθούν οι ευρω-κάλπες. 

Από την άλλη, η σκληρή στάση της Εκκλησίας της Ελλάδας και ειδικά ορισμένων ιεραρχών μοιάζει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επίσης «αντηχεί» σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ. Εδώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, οπότε το «ταμείο» θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: