sΤασος Παππας
Θεωρούσε η κυβέρνηση ότι η πολιτική της για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα συναντούσε χαμηλά εμπόδια και θα τα ξεπερνούσε χωρίς πολλές δυσκολίες. Ηταν βέβαιη ότι τούτη η φάση είναι η καλύτερη για να προωθήσει το σχέδιο, το οποίο είναι έμμονη ιδέα για τη συντηρητική παράταξη και ο πρωθυπουργός θέλει να συνδέσει τ’ όνομά του με μια μεγάλη μεταρρύθμιση (μία από τις πιο κακοποιημένες λέξεις)...
Να γίνει δηλαδή ένας Παπανούτσος ή ένας Γεώργιος Παπανδρέου. Από την ανάποδη. Ο Παπανδρέου έφερε τη δωρεάν δημόσια Παιδεία, ο Μητσοτάκης θα φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί ένιωθε σίγουρη η κυβέρνηση ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή;
Και γιατί είναι κυρίαρχη στην πολιτική σκηνή, και γιατί η αριστερή αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, και γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί από το «όχι» στο «ναι με προϋποθέσεις», και γιατί η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ είναι ισχυρή στους φοιτητικούς συλλόγους, και γιατί έχει στη διάθεσή της πολλά μέσα ενημέρωσης που θα τη στηρίξουν, και γιατί σε τελική ανάλυση έχει τους μηχανισμούς καταστολής τους οποίους αν χρειαστεί θα επιστρατεύσει για να επιβάλουν την τάξη, όπως η Δεξιά την αντιλαμβάνεται. Η επιχειρηματολογία της πάντως σκοντάφτει κι ας προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν βήμα στους υποστηρικτές της και δυσφημούν όσους και όσες επιμένουν να αντιστέκονται. Είναι χαλασμένα μυαλά με ελαττωματικές ιδέες και, κατά την άποψη του Αδωνη Γεωργιάδη, δεν μπορούν να δίνουν τον τόνο στη δημόσια συζήτηση.
● Ισχυρίζεται ότι προστατεύει το Σύνταγμα αλλά δεν μπορεί, παρά τη βοήθεια που της προσφέρουν ορισμένοι δημοσιολόγοι που λειτουργούν ως οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος, να δικαιολογήσει την παράκαμψη του περίφημου άρθρου 16. Χρονοβόρα διαδικασία η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι προηγούμενες απόπειρες να αλλάξει το άρθρο απέτυχαν, οπότε η λύση είναι να απονευρωθεί με πλάγια μέσα.
● Τα περί μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που διαδίδει είναι αποκρουστικός ευφημισμός. Στην Ελλάδα όπου ο καπιταλισμός της αρπαχτής και της απληστίας είναι δεσπόζον μοντέλο, το μη κερδοσκοπικό είναι σύντομο ανέκδοτο.
● Οι υποσχέσεις της ότι θα ενισχύσει με όλα τα μέσα τα δημόσια πανεπιστήμια μοιάζουν με εκείνες που έδινε ο Γκρούεζας στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και υποστελεχωμένα είναι και η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί και η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν χρειάζεται να έχεις αχαλίνωτη φαντασία για να υποψιαστείς τι θα συμβεί με τα δημόσια πανεπιστήμια αν έχουμε και ιδιωτικά.
● Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα έρθουν στην Ελλάδα φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα απορροφήσουν μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής μετανάστευσης και θα δελεάσουν νέους από άλλες χώρες, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν το έχουν κάνει πουθενά αλλού, γιατί να το κάνουν στην Ελλάδα; Οπως αναφέρουν καθηγητές που έχουν εικόνα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα συγκεκριμένα ιδρύματα είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
● Οι καταλήψεις, μας λέει η προπαγάνδα της Δεξιάς, είναι παράνομες και οργανώνονται από μειοψηφίες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση όλα όσα παραβιάζουν την κανονικότητα που αυτή έχει στο μυαλό της είναι παράνομα. Καθίστε στα αυγά σας λοιπόν, εργάτες, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, γιατί θα βρεθείτε μπλεγμένοι. Οι πρόθυμοι να υπακούσουν την κυβέρνηση εισαγγελείς καραδοκούν. Βγάλτε καμιά ανακοίνωση, πείτε μερικές κουβέντες παραπάνω στους υπουργούς όταν θα σας δεχτούν και στις τηλεοράσεις όταν θα σας καλέσουν και θα έχετε κάνει το καθήκον σας.
● Σχετικά με τις μειοψηφίες που επιβάλλουν τη γνώμη τους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, να πούμε ότι η ΔΑΠ είναι πρωτοδεύτερη στις φοιτητικές εκλογές, η ΠΑΣΠ τρίτη, πηγαίνουν στις συνελεύσεις, δίνουν τη μάχη εναντίον των καταλήψεων και τη χάνουν. Ας προβληματιστούν οι ηγεσίες τους. Οταν οι πλειοψηφίες παραμένουν σιωπηλές ή έχουν βυθιστεί σε λήθαργο, την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι μειοψηφίες. Ετσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνεται. Ευτυχώς. Αλλιώς θα έχουμε σιγή νεκροταφείου.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου