Σε βαθιά ρήξη πλέον βρίσκεται η σχέση της κυβέρνησης με τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, λίγο πριν γνωστοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τα ...ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με μια πρωτοβουλία πρωτόγνωρη για τα τελευταία χρόνια σιωπής, εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν με το οποίο απαντά ευθέως στις κυβερνητικές πιέσεις και τις βίαιες επιθέσεις, ακόμα και με ποινικές διώξεις, ενάντια σε πρόσωπα αλλά και θεσμούς των ελληνικών πανεπιστημίων.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται» διαμηνύει με τη μέγιστη σαφήνεια το κορυφαίο όργανο των ΑΕΙ της χώρας. Παραλήπτες όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος. Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία, εισαγγελικές αρχές μέχρι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που «απαξιώνουν όργανα και πρόσωπα που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τεντώνει το σχοινί με την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική της Θράκης αλλά και την απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας προώθησης του περιβόητου σχεδίου νόμου τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες αργά το μεσημέρι το προεδρείο της Συνόδου ενημέρωσε τους πρυτάνεις για την απόφασή του, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και το κείμενο που είχε ετοιμάσει προκειμένου να λάβει απαντήσεις ή και παρατηρήσεις.
«Μετάθεση ευθυνών»
Η συναίνεση ήταν ομόφωνη και ύστερα από λίγη ώρα βγήκε το έκτακτο ανακοινωθέν με το οποίο φωτογραφίζονται καθαρά οι κυβερνητικές ενέργειες αφενός με την εκστρατεία κατασυκοφάντησης και αφετέρου με τις απειλές για ποινικές διώξεις όχι μόνον των διοικήσεων αλλά και πολλών άλλων μελών των Ιδρυμάτων που κατέχουν θέσεις ευθύνης και έχουν τολμήσει να αντιτεθούν στην κυβερνητική εντολή για ηλεκτρονικές εξετάσεις πάση θυσία.
Καταγγέλλοντας την «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών» η Σύνοδος των πρυτάνεων αποκαλύπτει όλους τους πρόθυμους στρατιώτες της κυβέρνησης, μη εξαιρουμένων «ορισμένων ΜΜΕ που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα».
Καίριες επισημάνσεις α) ότι η επίθεση γίνεται ακόμα και σε όργανα των ΑΕΙ και β) ότι έχουμε να κάνουμε με μια «κρίση» στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση την οποία όσοι την προκάλεσαν θα πρέπει «να τη δουν ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων».
Η κορυφαία, ωστόσο, επανασηματοδότηση της θέσης των Πανεπιστημίων και των διοικήσεών τους στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα είναι το μήνυμα του επιλόγου της απόφασης: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».
Εχει χρόνια η Σύνοδος Πρυτάνεων να μιλήσει χωρίς περιστροφές, να γίνει η δυνατή φωνή των αυτοδιοίκητων Ιδρυμάτων που εκπροσωπεί και να υπερασπισθεί το αυτονόητο το οποίο ξαφνικά βαφτίστηκε από την κυβέρνηση παρανομία, κατάχρηση εξουσίας ή το λιγότερο αναρμοδιότητα.
Υστερα από τόσα χρόνια χειρισμού των εξετάσεων και των εξαμήνων σε έκτακτες συνθήκες, με λύσεις γνωστές και δοκιμασμένες, όπως η παράταση εξαμήνου ή μαθήματα και εξετάσεις Σαββατοκύριακα (που στο κάτω-κάτω είναι και το κόστος των κινητοποιήσεων) εξαφανίστηκαν όλες οι λύσεις, μαζί και το δικαίωμα των αυτοδιοίκητων Ιδρυμάτων να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Ξαφνικά, δεν υπάρχει λύση. Μόνο ο τεράστιος κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο και η αξιόποινη ευθύνη σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Γι’ αυτό δεν θεωρείται τυχαία, η ισχυρή αντίδραση όχι μόνον από τις διοικήσεις αλλά και από απρόσμενες ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμη και πανεπιστημιακών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση (ή γενικότερα στη δεξιά, θα μπορούσε να πει κάποιος) από την επίθεση στην ακαδημαϊκή τους ταυτότητα και στο ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.
Ισως αυτό να εξηγεί και τα αντανακλαστικά του προεδρείου της Συνόδου που δεν το λες και αντιδεξιό. Προεδρεύων είναι ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης, ο πρύτανης του Ο.Π.Α. κος Μπουραντώνης και ο πρύτανης του Πατρών κος Μπούρας, ο μόνος που κινείται και σε χώρους εκτός ΝΔ (παλιά ήταν στο ΠΑΣΟΚ, γενικώς αποφεύγει τις ταυτίσεις). Σε ό,τι αφορά, δε, το φοιτητικό κίνημα, για πρώτη φορά η ΔΑΠ δεν μπόρεσε να παίξει τον δικό της ανασταλτικό ρόλο στα αμφιθέατρα.
Προπαγάνδα
Κι όμως, η κυβέρνηση, αν και έπαιρνε τα μηνύματα, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συνήθη τακτική. Επίθεση, προπαγάνδα, καταστολή. Χωρίς όρια και κανόνες. Δεν περίμενε ότι θα έβρισκε εμπόδια. Το έχει κάνει πολλές φορές. Κι όμως, τελικά, έπεσε σε σκόπελο. Προς το παρόν, δεν δείχνει να κάμπτεται ούτε να θέλει να παίξει το χαρτί του «δημοκρατικού διαλόγου».
Αντιθέτως, πατάει ταχύτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να καταθέσει το σχέδιο νόμου που ρύθμιζε ζητήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου του ΕΑΠ κ.ά., αποφάσισε να το ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά ώστε να κερδηθεί χρόνος.
Με αυτό τον τρόπο, το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να το αναρτήσει στην ηλεκτρονική «δημόσια διαβούλευση» και ακολούθως να το καταθέσει στη Βουλή. Σκοπός είναι οπωσδήποτε να προλάβει τον Φεβρουάριο.
Η αντίδραση της Συνόδου, πάντως, ήταν αιφνιδιαστική και αναμένεται να είναι άμεση η όποια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι η κρίση βρίσκεται στο απόγειό της. Είναι πια χιλιάδες και οι υπογραφές των πανεπιστημιακών που αντιδρούν στην παρέμβαση και στην αντισυνταγματική καθιέρωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων...
Αννα Ανδριτσάκη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου