27.2.24

Τζίρος για λίγους, ασφυξία για τους πολλούς...


Η ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου από την ΕΣΕΕ περιγράφει μία «μαγική εικόνα» για την πορεία του ελληνικού εμπορίου, που αποτελεί τον... μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα με 16,5% των συνολικών θέσεων εργασίας, περίπου 700.000 σε 227.000 επιχειρήσεις. Από την μία πλευρά, οι αριθμοί «ευημερούν» ειδικά σε θέματα τζίρου, καθώς η σαρωτική ακρίβεια «φουσκώνει» τις δαπάνες και τις πωλήσεις σε επίπεδο αξίας. Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο όγκου πωλήσεων καταγράφεται μείωση και σε επίπεδο χρεών αύξηση, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα και οι έμποροι βγάζουν επίσης λιγότερα, με το τραπεζικό σύστημα να επιμένει να μην παρέχει επαρκή ρευστότητα παρά μόνο στους «μεγάλους» πελάτες.

Τα θύματα των συνθηκών που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αγορά, από την ακρίβεια ως το κόστος του χρήματος, είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. 

«Η απασχόληση για το 2023 καταγράφει  μείωση κατά 3,5%, σε σχέση με το 2022 η οποία οφείλεται στη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους, με την υψηλότερη να καταγράφεται στον κλάδο των αυτοκινήτων (19,4%). Βέβαια, στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται τόνωση της μισθωτής απασχόλησης (2,5% σε σχέση με το 2022). Η αύξηση του (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο (3,2%) καταγράφει μια κόπωση η οποία οφείλεται, εν πολλοίς, στην πληθωριστική κλιμάκωση. Η συρρίκνωση στον κλάδο του εμπορίου επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις των μικρότερων επιχειρήσεων οι οποίες μοιάζουν παγιδευμένες σε μια κατάσταση «εγκλωβισμού στασιμότητας». Όπως προκύπτει από την πρωτογενή έρευνα του ΙΝΕΜΥ, οι μικρότερες επιχειρήσεις, που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, μπορεί μεν να επιδεικνύουν μια σημαντική ανθεκτικότητα ωστόσο μοιάζουν να είναι εγκλωβισμένες στις χαμηλές επιδόσεις των επάλληλων κρίσεων».

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έμποροι είναι:

για 6 στους 7 η διαχείριση των ανατιμήσεων 
για 5,9 στους 7 οι οικονομικές υποχρεώσεις 
για 5,2 στους 7 η ρευστότητα
«Η στασιμότητα των επιδόσεων, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κλιμάκωση εξωθούν τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο δίδυμο μετασχηματισμό τους», προειδοποιεί η ΕΣΕΕ...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: