24.2.24

Ο νέος «πόλεμος» για την προεδρία ξεκίνησε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ...


Ο κύβος ερρίφθη. Όπως αναμενόταν, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» στην πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την ομιλία που έκανε η κ. Γεροβασίλη στο βήμα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, δεν απουσίασαν τα καρφιά κατά του προέδρου, δίνοντας έτσι μία γεύση από τη μορφή του αγώνα που θα ακολουθήσει η ίδια στον δρόμο προς τις εσωτερικές κάλπες. Ήδη... ορισμένα στελέχη –όπως ο Χρήστος Σπίρτζης– ανακοίνωσαν πως στηρίζουν την κ. Γεροβασίλη.


Μοιραία, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε έναν νέο κύκλο έντονης εσωστρέφειας και διχασμού, τη στιγμή που η κοινωνία επιθυμεί μια δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση που θα σταθεί απέναντι στην ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ενώ δεν είναι μακριά η πρόκληση των Ευρωεκλογών.


Διαφωνίες για την ημερομηνία της κάλπης και τη διαδικασία
Η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών φάνηκε να ορίζεται για την Κυριακή 10 Μαρτίου, μιας και ο Στ. Κασσελάκης, αμέσως μετά την ομιλία της κ. Γεροβασίλη, έσπευσε να την προκρίνει. Παράλληλα, ζήτησε να γίνει ταυτόχρονα και ηλεκρρονική ψηφοφορία. «Πρέπει να πάμε υβριδικά» στις κάλπες, ανέφερε. 

Ωστόσο, η κ. Γεροβασίλη, υπογράμμισε πως οι διαδικασίες ορίζουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σε έναν μήνα. Όπως ανέφερε, το συνέδριο δεν είναι καταστατικό, συνεπώς δεν μπορεί να αλλάξει την διαδικασία εκλογής, το διάστημα του ενός μήνα και ό,τι γίνεται με κάλπη. Η κ. Γεροβασίλη διαφώνησε επίσης και με το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όπως και να έχει, μέχρι τις προεδρικές κάλπες θα λάβει χώρα ένας νέος «πόλεμος» στο κόμμα. Αυτή τη φορά θα αναμετρηθούν από τη μια πλευρά, όσοι στηρίζουν τον νυν πρόεδρο (ο οποίος μόλις πριν από λίγους μήνες έλαβε το χρίσμα, με ισχυρή εντολή από τα μέλη που πήγαν και ψήφισαν) και από την άλλη όσοι τάσσονται με την παλαιοπροεδρική φρουρά (δηλαδή τους πρώην στενούς συνεργάτες του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα), η οποία έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο «πόλεμος» δεν θα είναι εύκολος για καμία από τις δύο πλευρές, καθώς εκτός από τα δύο «επιτελεία» των υποψηφίων, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Ηχηρές φωνές να μην υπάρξουν κάλπες
Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία στελέχη ζήτησαν να μην προχωρήσει τελικά το κόμμα σε εσωτερικές κάλπες. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για όσα γίνονται. «Τους δρόμους πρέπει να γεμίσουμε το επόμενο 15νθημερο, όχι τα γραφεία», δήλωσε με νόημα ο Σ. Φάμελλος, τονίζοντας με νόημα πως «η κοινωνία δεν μπορεί να μας περιμένει... κρίνει αυστηρά αλλά έχει και ανάγκες».


Να μην υπάρξουν κάλπες για την προεδρία του κόμματος ζήτησε και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα άσκησε σφοδρή κριτική στον Στ. Κασσελάκη. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «εμείς του δείξαμε εμπιστοσύνη», όμως αυτός δεν έκανε το ίδιο και «επέλεξε να απομακρυνθεί» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αρκετά νωρίτερα και ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο, ζήτησε την παύση των διαδικασιών εκλογής προέδρου και την παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία. 

Σημειώνεται ότι από το πρωί του Σαββάτου, διακινούταν ψήφισμα για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μην υπάρξουν εκλογές για την προεδρία. Το εν λόγω ψήφισμα απέρριψε ο Στ. Κασσελάκης, επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών. «Θέλω καθαρές λύσεις», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά και να τόνισε –κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με συνέδρους– ότι «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας». Μάλιστα, ο πρόεδρος δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέδρους που του ζητούσαν να μην πάει το κόμμα σε νέες κάλπες: «Όχι παιδιά, η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ για τη ζημιά».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις συνέδρων και στελεχών, προκειμένου να υπάρξει ενότητα στο κόμμα «Δεν υπάρχουν εχθροί, είμαστε όλοι σύντροφοι...», είναι από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούγονται. Το ερώτημα είναι εάν τελικά αυτές οι φωνές θα... ακουστούν.

Εfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: