Ενα ερώτημα πλανιέται σε όλα τα λογιστικά γραφεία: «Θα γίνει νέα ρύθμιση οφειλών πάνω από τις 24 δόσεις που ισοδυναμούν με μηδέν ...δυνατότητα να εξοφληθούν τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία;».
Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο ηχηρό τις τελευταίες ημέρες, τόσο υπό την πίεση σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS αλλά κυρίως εξαιτίας των πληροφοριών πως το υπουργείο Εργασίας δεν θα ξαναδώσει νέα ευκαιρία στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Κάτι που θα καταργήσει τη δημόσια κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, περιορίζοντάς τους μόνο στις παροχές των δημόσιων νοσοκομείων.
Χθες ο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε ότι οι οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 730.000 μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) και πως στην πλειονότητά τους (580.000 επαγγελματίες) έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ.
Ενόψει του υπαρκτού κινδύνου οι καταχρεωμένοι επαγγελματίες να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε όλο το δημόσιο πλέγμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε χθες την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε λύση που θα αποτελεί μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος.
«Το μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ικανότητας για τους υπόχρεους θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες στην αγορά λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, της μείωσης της κατανάλωσης, της έλλειψης ρευστότητας», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπως είπε, είναι ότι δεν πρέπει κανένας μη μισθωτός να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ρύθμισης για τις οφειλές Υγείας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ... Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μια χαριστική αντιμετώπιση, αλλά για μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να στηριχτούν ουσιαστικά οι εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο», σημείωσε, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια επανάληψη της λύσης που δόθηκε το 2023 με τη δυνατότητα καταβολών για τον τομέα υγείας.
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ακόμα υπό ένα καθεστώς κανονικότητας και με αυτό το δεδομένο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη στήριξη του επιχειρείν. Και η έμπρακτη στήριξη των μη μισθωτών σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».
«Και αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά»...
Χριστίνα Κοψίνη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου