Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες εν αναμονή των συναντήσεών τους με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη και με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη να κάνει… φιλότιμες προσπάθειες να “μαλακώσει” το κλίμα και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στους αγωνιζόμενους αγρότες, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους που βλέπουν με αγωνία και ανασφάλεια το μέλλον τους...
Χθες είχε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, με τον πρωτογενή τομέα φορείς, όπως αγροτοσυνδικαλιστές, συνεταιριστές, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων όπως τον ΕΛΓΑ και εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη και μετά το πέρας της επανέλαβε τα περί “διαλόγου” λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα από το διάλογο σίγουρα όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και σίγουρα κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια και σεβασμό».
Από την πλευρά τους οι αγρότες πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις και συντονίζουν τις ενέργειές τους με κτηνοτρόφους και εργαζόμενους.
Παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την άσκηση πίεσης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.
To βράδυ της Παρασκευής, στις πόλεις της Καρδίτσας και της Λάρισας πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, συλλόγων επαγγελματιών και άλλων φορέων της περιοχής. Οι αγρότες κατέφτασαν με τρακτέρ από τα μπλόκα του Ε65 στην Καρδίτσα και του Πλατύκαμπου στη Λάρισα.
Αποτέλεσμα της αγωνιστικής πίεσης που έχουν ασκήσει οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι άλλωστε και η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 12 μ.
Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.
Αιτήματα επιβίωσης
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.
Συγκεκριμένα διεκδικούν:
— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου