23.2.24

Περιμένοντας τους κανόνες για το διαδίκτυο...


Η νέα Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Κανονισμός 2022/2026/ΕΕ) θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2024. Εκδόθηκε το 2022 και τροποποιούσε τα άρθρα 12 – 15 της οδηγίας 31/2000 για το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζονται η... διάδοση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και οι κοινωνικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσει η διάδοση παραπληροφόρησης κ.ά. 

Περιλαμβάνει τις μεγάλες πλατφόρμες, όπως YouTube, Amazon Stores, Apple Store, Google Search, Booking.con, Linkedin, Facebook, TikTok, X, Instagram.

Όσον αφορά τον όρο «παράνομο περιεχόμενο», νοείται ως ποινικώς κολάσιμη πράξη η ρητορική μίσους, το τρομοκρατικό περιεχόμενο, το περιεχόμενο που εισάγει μη επιτρεπτές διακρίσεις – σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα οι παραβιάσεις των γενικών κανόνων αναγκαστικού δικαίου, όπως παράνομες διαφημίσεις φαρμάκων ή τσιγάρων. 

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες έρχεται να συμπληρώσει την Οδηγία 2010/12/ΕΕ, η οποία εισάγει τις διατάξεις για το περιεχόμενο των πλατφορμών διαμοιρασμού βίντεο. 

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα ενσωματώσει την οδηγία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιό της. Την εποπτεία αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ανεξάρτητων αρχών, η ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: