24.2.24

Γραμμή μη εμπλοκής στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ...



Xαμηλοί τόνοι, αποφυγή εμπρηστικών σχολίων και καμία απολύτως ανάμειξη στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο... «θεσμικός σεβασμός» και οι αποστάσεις έναντι της εκ νέου σπαρασσόμενης Κουμουνδούρου δεν συνιστά απλώς μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Πρόκειται για μια καλά μελετημένη ενέργεια του Νίκου Ανδρουλάκη και της ομάδας που τον πλαισιώνει, η οποία αποσκοπεί να μην τρομάξει ούτε να προσβάλει τον «πληγωμένο» κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να δώσει δημιουργική διέξοδο μέσω ψήφου στο ΠΑΣΟΚ, σε όσους αισθάνονται απογοητευμένοι ή προδομένοι από το ίδιο το κόμμα τους, το οποίο οχτώ μήνες μετά τη διπλή συντριβή του καλοκαιριού αδυνατεί να βρει τα πατήματά του, παρά τη δημοκρατική αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι.


Εξάλλου, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης, ο στρατηγικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο για να έχει πιθανότητες να κερδίσει στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να πείσει ένα διευρυμένο εκλογικό ακροατήριο που περιλαμβάνει ψηφοφόρους από την παραδοσιακή Αριστερά μέχρι το μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Με άλλα λόγια, η ορθή ανάγνωση πίσω από τη στάση αυτή που επιλέγουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ναι μεν προσβλέπουν σε πολιτικά οφέλη από την ευρείας κλίμακας κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο γίνεται σαφές ότι δεν υιοθετούν πρακτικές διεμβολισμού ή υφαρπαγής στελεχών, δεν επιχαίρουν με τις δυσκολίες που βιώνει ο εν λόγω πολιτικός φορέας, ούτε φυσικά παρεμβαίνουν ή αποπειρώνται να κάνουν υποδείξεις, αλλά ταυτόχρονα στέκονται θετικά σε μια τυχόν ζύμωση με όρους, κανόνες, σωστό τάιμινγκ και προγραμματικά προτάγματα.


«Το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν θα εμπλακεί σε αυτή την περιδίνηση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στα εσωτερικά του ζητήματα», ξεκαθάρισε προ δύο ημερών και επανέλαβε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι από το παράθυρο των ευρωπαϊκών εκλογών διανοίγεται η προοπτική το ΠΑΣΟΚ να είναι η ισχυρή αντιπολίτευση «για να μπει φραγμός στην αλαζονεία της Ν.Δ. και να δημιουργηθεί από την κάλπη ένα αντίβαρο στη γαλάζια αναξιοπιστία».

Περισσότερο κατατοπιστικός για τις επιδιώξεις του κόμματος της Κεντροαριστεράς και τη σχέση του με τις άλλες «συγγενικές» πολιτικές δυνάμεις ήταν ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως απεσταλμένος της ηγεσίας χαιρέτισε και τοποθετήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.


Θανάσης Γλαβίνας

«Δεδηλωμένος δικός μας στόχος είναι να ανατραπεί αυτή η ασυμμετρία και απέναντι στη Ν.Δ. να αναδειχτεί ένας εναλλακτικός πόλος εξουσίας με νικηφόρα δυναμική, ο οποίος θα τη στείλει στην αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, οφείλουμε να συζητούμε με ωριμότητα, εγκράτεια και με το βλέμμα στην κοινωνία. Ο προοδευτικός χώρος απέναντι στη Ν.Δ. δεν θα δομηθεί με συγκολλήσεις κομμάτων και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν χωρούν ούτε προοδευτικά μονοπώλια ούτε αποκλειστικότητες της αλήθειας, χωρίς εγωισμούς και περιττές βεβαιότητες. Στο ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της 50χρονης ιστορίας μας έχουμε αποδείξει την ειλικρινή διάθεση διαλόγου και συνεννόησης με όμορες πολιτικές δυνάμεις στη βάση πολιτικών θέσεων και αρχών», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Και στη σημερινή συνθήκη, έχουμε σταθεί με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Στο ΠΑΣΟΚ μοναδική μας έγνοια είναι πώς θα απαντήσουμε στα προβλήματα της κοινωνίας. Σκοπός μας, να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει μια εναλλακτική και πειστική απάντηση σε όσους περιφέρουν τις δημοσκοπικές βεβαιότητες της καταλληλότητας του ενός. Επιζητούμε τον διάλογο με καύσιμη ύλη τα κοινωνικά αιτήματα, χωρίς ανώφελους διχασμούς και κοστοβόρες αυταπάτες. Η αναζήτηση συναντίληψης απέναντι στις κοινές αγωνίες της κοινωνίας με όρους διασταλτικούς αποτελεί αναγκαίο βήμα. Η καλλιέργεια κουλτούρας πολιτικού διαλόγου, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό. Απέναντι στον λαϊκισμό πρέπει να προτάξουμε την πολιτική ευθύνη, απέναντι στον μανιχαϊσμό, λόγο σοβαρό, αξιόπιστο και τεκμηριωμένο. Η φωνή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση της αλλαγής, με έναυσμα τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Το «όχι» στα μη κρατικά

Στο μεταξύ, από το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνουν το χάσμα με την κυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοσιοποίηση της θέσης για καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. «Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, –γιατί αυτό κάνουν με το franchising– στο Λεκανοπέδιο. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο Πανεπιστήμιο», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χρέωσε στον κ. Ανδρουλάκη ότι «είναι προοδευτικός στα λόγια και στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού».

Με δεδομένες άλλωστε τις μάχες χαρακωμάτων με τη Ν.Δ. περί μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευδαν να επισημάνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απαξιώσει την έννοια της μεταρρύθμισης και συνιστά «την επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους, γιατί όλα τα μεταφράζουν σε μπίζνες. Με την golden visa, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην πράσινη μετάβαση...». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά. «Η Ν.Δ. δεν πιστεύει στο ΕΣΥ και οι πολιτικές της οδηγούν τον ελληνικό λαό να πληρώνει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: