Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς προειδοποιήσεις σχετικά με την προγραμματισμένη του επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα...
Όμως παρά τον διεθνή συναγερμό για το ενδεχόμενο σφαγής σε μια πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, δηλαδή πάνω απ' τον μισό πληθυσμό της Γάζας, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πριν από λίγες ώρες: «Θα το κάνουμε».
Σε συνέντευξή του στο ABC News , που θα δημοσιευτεί σήμερα, ο Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεσή του να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη ποου βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι συμφωνεί «με τους Αμερικανούς» ότι η επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσει τις επιπτώσεις στους αμάχους και υποσχέθηκε «ασφαλές πέρασμα».
«Θα το κάνουμε παρέχοντας ασφαλή διέλευση στον άμαχο πληθυσμό ώστε να μπορούν να φύγουν», είπε.
«Η νίκη είναι κοντά. Θα τα καταφέρουμε. Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο», είπε.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Είναι σαφές ότι η έντονη δραστηριότητα στη Ράφα απαιτεί από τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές μάχης», ανέφερε το γραφείο του κ. Νετανιάχου.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί παύση στις μάχες που θα επέτρεπε την παράδοση βοήθειας και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. «Δυστυχώς η Χαμάς δεν θέλει μια παύση για να εισέλθει βοήθεια και να βγουν όμηροι. Αν ήταν τόσο εύκολο, θα το είχαμε κάνει χρόνια πριν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Eylon Levy σε ανάρτησή του στο X. «Η Χαμάς προσπαθεί να κρατήσει τους 136 ομήρους ως μοχλό για να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο».
Χθες, εξαπολύθηκαν νέα ισραηλινά πλήγματα με στόχο τη Ράφα, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με πηγές από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα αυτά.
Προειδοποιήσεις
Η Χαμάς προειδοποίησε για «καταστροφή και μακελειό που μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες».
Η ισραηλινή επιχείρηση προκαλεί ανησυχία και στο εξωτερικό και κυρίως στη Σαουδική Αραβία, της οποίας η διπλωματία προειδοποίησε χθες για «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τον άμαχο πληθυσμό. «Η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου υπογραμμίζει την ανάγκη για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδιστεί το Ισραήλ να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε αργά χθες ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ισοδυναμούσε με «αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή».
«Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση που απηύθυναν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οποία μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση τω ομήρων και η διακοπή των εχθροπραξιών είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται καταφύγιο στην περιοχή», ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ είπε ότι μπορεί να υπάρξουν «πολλά θύματα αμάχων».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μια εισβολή στη Ράφα στο πλαίσιο της επίθεσής της στη Γάζα θα ήταν «καταστροφή».
Ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ευαισθησία της Αιγύπτου σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.
«Υπήρχε ένας συνεχής διάλογος με την Αίγυπτο σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε σε δηλώσεις που επικαλέστηκε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
«Καμπανάκι» ήρθε και απ' το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί χθες ότι οποιαδήποτε διεύρυνση του πολέμου στη Γάζα θα επιδεινώσει την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τη σύγκρουση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου