9.2.24

Κατά διαόλου...


Πέτρος Κατσάκος

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε κάπου στο Διαδίκτυο η είδηση πως η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας από τις αρχές του 2024 έως σήμερα έχει εισαγάγει 472 τόνους πορτοκάλια, από τους οποίους οι 411 τόνοι προέρχονται από την Αίγυπτο. 

Δεν γνωρίζω αν το γεγονός αυτό... έχει κάποια λογική εξήγηση, αλλά η αλήθεια είναι πως ο κοινός νους δυσκολεύεται να το χωνέψει. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς τις περιοχές της χώρας όπου τα πορτοκάλια μένουν απούλητα και τις τιμές που συναντά κανείς σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, όλο αυτό μοιάζει ακατανόητο. 

Σε μια εποχή, μάλιστα, που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και οι καταναλωτές επιβαρύνονται όλο και περισσότερο για τα γεωργικά προϊόντα, η όλη κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, εκτός λογικής και σίγουρα αποδεικνύει πως το παραγωγικό μοντέλο αυτής της χώρας είναι εντελώς λάθος. 

Και αν δεν είναι το μοντέλο λάθος, σίγουρα είναι σχεδιασμένο προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών. Και το χειρότερο είναι πως δεν γίνεται η παραμικρή κίνηση για μια εκ βάθρων αλλαγή, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι μια επιφανειακή αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος που λειτουργεί με κανόνες εξυπηρέτησης συμφερόντων και διαιώνισης πελατειακών σχέσεων, παρά με μια σύγχρονη οπτική που θα στοχεύει σε μια αγροτική παραγωγή κλιματικά ανθεκτική και προσοδοφόρα για τους παραγωγούς, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία παραγωγών και καταναλωτών.

Ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η φετινή αγροτική κρίση, παρότι έκαναν ορατές πολλές από τις στρεβλώσεις του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου, αντί να γίνουν οδηγός για εκ βάθρων αλλαγές, βλέπουμε πως ανοίγουν την όρεξη στους χημικούς κολοσσούς για τη χρήση ακόμη περισσότερων φυτοφαρμάκων και την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην αγορά. 

Από όπου και να το δεις λοιπόν, όλο το σύστημα πάει κατά διαόλου. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: