8.2.24

Μην είναι ο Παύλος Μαρινάκης;...


Συνέχεια στο παιχνίδι της κολοκυθιάς σχετικά με το ποιος κάλεσε τελικά την αστυνομία να επέμβει στη Νομική Κομοτηνής έδωσε με νεότερες ...δηλώσεις του ο κοσμήτορας της σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης. Ο κοσμήτορας, που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα άλλαξε δύο φορές άποψη σχετικά με το θέμα, τελικά αποκάλυψε πως η έφοδος δεν ήταν απόφαση ούτε του πρύτανη του ΔΠΘ ούτε των φοιτητών, αλλά αποτέλεσε κυβερνητική παρέμβαση από πρώην απόφοιτο του πανεπιστημιακού ιδρύματος που, όπως φαίνεται, παρενέβη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μετά την εντυπωσιακή, είναι αλήθεια, καταγγελία του κοσμήτορα, που καταδεικνύει πόσο διαβλητή έχει καταντήσει η διαδικασία άρσης του ασύλου, έχει γεννηθεί το εύλογο ερώτημα «ποιος είναι ο υπουργός που παρενέβη;». Με μια γρήγορη ανάγνωση των επίσημων βιογραφικών των μελών της κυβέρνησης, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως απόφοιτοι της Νομικής του Δημοκρίτειου είναι δύο μέλη της κυβέρνησης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Με βάση τη διατύπωση του κ. Χρυσομάλλη φαίνεται πως πρόκειται για άνδρα υπουργό. Συνεπώς ο κοσμήτορας φωτογράφισε ως υπεύθυνο της αστυνομικής επέμβασης τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Την απάντηση την ξέρει μόνο ο κ. Χρυσομάλλης, ο οποίος όμως δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα παρά τις έντονες πιέσεις.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στις προηγούμενες δηλώσεις του ο κοσμήτορας έκανε λόγο για φοιτητές που ενημέρωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν στην πραγματικότητα στελέχη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Κάπου εδώ οι συμπτώσεις εντείνονται, καθώς ο κ. Μαρινάκης ποτέ δεν έκρυψε πως κατά τη διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε εντονότερα ως φοιτητής με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, οργάνωση της οποίας διατέλεσε και υπεύθυνος, ενώ αργότερα εκλέχθηκε και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Μάλιστα οι σχέσεις του υπουργού παραμένουν στενές με τη «γαλάζια» φοιτητική παράταξη στην Κομοτηνή, την οποία άλλωστε υπηρέτησε με συνέπεια. Χαρακτηριστική είναι η στήριξη που του προσέφεραν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Στην ανακοίνωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του τον είχαν αποκαλέσει «τον δικό τους Παύλο». Μάλιστα, μετά την εκλογή του, με μια αποθεωτική για τον ίδιο ανακοίνωση δήλωναν πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής «έχει τον τρόπο της να βγάζει επιστήμονες που έχουν το μεράκι να ασχολούνται με τα κοινά, να εκπροσωπούν τις ελπίδες νέων ανθρώπων και να προχωράνε μπροστά παίρνοντας ευθύνες, χαράσσοντας λαμπρή πορεία».

Η σχέση του κ. Μαρινάκη με την Κομοτηνή και τα στελέχη της Ν.Δ. στην περιοχή δεν σταμάτησε με το πέρας των σπουδών του. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν εκφράσει την περηφάνια τους για το γεγονός πως έχουν, όπως λένε, έναν «δικό τους άνθρωπο» στην κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του «γαλάζιου» υποψήφιου δημάρχου της Κομοτηνής που το 2022 έλεγε για τον τότε γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.: «Ξέρουμε ότι κάτω, στα κέντρα εξουσίας, έχουμε έναν άνθρωπο που ξέρει την Κομοτηνή πολύ καλά και θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξή της». Λέτε ο κ. υπουργός, «ο δικός τους άνθρωπος» δηλαδή, να μην τους ξέχασε ακόμη μία φορά; Κύριος οίδε...

● Ακόμα μία έκπληξη από τον κοσμήτορα Μιχάλη Χρυσομάλλη: Αφού από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για μειοψηφίες που επέβαλαν την κατάληψη, υπηρετώντας έτσι το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, τώρα θυμήθηκε με εισήγησή του προς τη γενική συνέλευση του Τμήματος της Νομικής να καταδικάσει την υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας. Εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή από το σώμα. Αναλυτικότερα, η συνέλευση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ύστερα από εισήγηση του κοσμήτορα καθηγητή Μιχάλη Δ. Χρυσομάλλη, εξέφρασε τη θεσμική ανησυχία της για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διμοιριών των ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις, στο κτίριο της σχολής την περασμένη Δευτέρα. Δεν διστάζουν ακόμη να εκφράσουν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης, ενώ υπαινίσσονται ευθέως πως πιθανόν σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και γενικότερων συλλογικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων των φοιτητών, επιλέχθηκε η Νομική επειδή βρίσκεται σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη.

Πάντως οι πρυτανικές αρχές και οι ακαδημαϊκοί γενικότερα από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν, διά στόματος Χρυσομάλλη, την εμπλοκή τους στην άρση του ασύλου από τις αστυνομικές αρχές, ενώ, δίνοντας συνέχεια στο θέμα σε επίπεδο γενικής συνέλευσης τμήματος, θέτουν ευθέως το ζήτημα της παράκαμψής τους από την κυβέρνηση για λόγους σκοπιμοτήτων καθώς, όπως επισημαίνουν, «η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν, διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια τέτοια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ανοιχτά Πανεπιστήμια»...

Αντώνης Τελόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: