15.2.24

Επίθεση στους μικρομεσαίους...


Νέα σκληρή και πολυμέτωπη επίθεση κατά των μικρομεσαίων όλων των κατηγοριών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι ...μικροεπιχειρηματίες, αγρότες) βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του 2023 και κλιμακώνεται με τον πλέον ανάλγητο τρόπο αυτήν την περίοδο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου διακόπτεται η ασφαλιστική κάλυψη σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης και πάσης φύσεως διαγνωστικών εξετάσεων για 1,3 εκατ. μη μισθωτούς που δεν εξυπηρετούν τις ασφαλιστικές οφειλές τους, περιλαμβανομένων βεβαίως και των παλαιών χρεών προς το ΚΕΑΟ. Σαν… γλυκαντικό παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο δεν αφορά την πρωτοβάθμια δημόσια περίθαλψη και τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά και ΑμεΑ).

Το μέτρο έρχεται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), όπως παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2024, το συνολικό ασφαλιστικό χρέος είχε φτάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 τα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με το χρέος που καταγραφόταν στα τέλη Ιουνίου 2023.

Εισπρακτική επίθεση ΑΑΔΕ
Από τις αρχές και έως τα μέσα Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες σημειώματα προς οφειλέτες με μερικώς ή ολικώς μη ρυθμισμένες οφειλές και απειλούσε με κατασχέσεις αν δεν γινόταν ρύθμιση χρεών μέχρι 24 δόσεις (ή και πολύ λιγότερες για τη λεγόμενη «2η ευκαιρία»). Ας σημειωθεί ότι πλέον τα Τμήματα Εσόδων έχουν καταργηθεί στις περισσότερες ΔΟΥ (εφορίες) και κατά το πρότυπο του ΚΕΑΟ στην Αττική έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ Αττικής). Αυτό ήταν που απέστειλε με ημερομηνίες 1-15 Δεκεμβρίου σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, το εξής μήνυμα:

«Παρακαλούμε να φροντίσετε για την ολοσχερή εξόφληση ή την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών σας εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, άλλως η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη αυτών.

Προσοχή: Η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου και πριν (!!!) από την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος»

Χριστουγεννιάτικα!

Αθροιστικά, σε ασφαλιστικά ταμεία και ΑΑΔΕ αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρήσεις οφείλουν 152,26 δισ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου 2023, τώρα προφανώς το χρέος έχει μεγεθυνθεί...). Πέραν του timing -που μάλλον αναλγησία φανερώνει-, υπάρχουν καταγγελίες ότι έγιναν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα 23-30 Δεκεμβρίου 2023 (δηλαδή, πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 30 ημερών)!

Το μηχανογραφικό του ΚΕΑΟ
Είναι σχετικά πρόσφατη η επίσημη διαρροή ότι βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΕΦΚΑ είναι η σύνδεση των μηχανογραφικών συστημάτων του με αυτά του ΚΕΑΟ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται τεράστια λάθη ως προς τις οφειλές και την εξυπηρέτησή τους στο πεπαλαιωμένο και δύσχρηστο σύστημα του ΚΕΑΟ. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, προκαλούνται πολλά ερωτήματα για το πώς θα γίνει το χωρίς λάθη «σορτάρισμα» των οφειλετών του ΚΕΑΟ, τουλάχιστον ως προς το ύψος της οφειλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, άλλη βάση δεδομένων για τις οφειλές των υποψήφιων συνταξιούχων χρησιμοποιούσε το «Μητροπολιτικό Κέντρο» του ΕΦΚΑ και άλλες ήταν οι αποτυπώσεις του ΚΕΑΟ.

Εισπρακτικό κρεσέντο
Πέρα από τα προφανή κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το εισπρακτικό κυνηγητό της κυβέρνησης εις βάρος 1,2 εκατ. πολιτών, υπάρχουν και μερικά άλλα κρίσιμα ερωτήματα. Υποτίθεται ότι ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα χρέη προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ δεν είναι προϊόντα σύλληψης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά κανονικά δηλωμένα εισοδήματα και υποχρεώσεις που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης και όσων ακολούθησαν (καραντίνα λόγω κορωνοϊού, πληθωριστική έξαρση κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι με μια γενναία ρύθμιση σημαντικό μέρος τους θα μπορούσε να εισπραχθεί χωρίς κοινωνικές αναταράξεις. Πέραν, όμως, μιας άθλιας ρύθμισης επί υπουργίας Σταϊκούρα, η οποία απέτυχε (δεν κάλυψε ούτε το 15% των οφειλετών), η κυβέρνηση, αγνοώντας τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες, εξαπολύει με ζωτικές απειλές μάλιστα (διακοπή περίθαλψης) εισπρακτική επίθεση, η οποία μάλλον σε απροσδιόριστες μέχρις στιγμής αιτίες μπορεί να αποδοθούν.

Η ίδια λογική, ή μάλλον οι ίδιες αιτίες φαίνεται ότι υπάρχουν πίσω από τον σημαντικής έκτασης και υψηλότοκο δανεισμό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιμένει να δανείζεται μέσω εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκια 3,60%-3,80%, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 1,40%. Και ακόμη περισσότερο όταν μπορεί να αντλήσει μεγάλα ποσά για 5ετία ή 10ετία με ομόλογα με χαμηλότερο κουπόνι (επιτόκιο).

Μόνο η έλλειψη ρευστότητας θα δικαιολογούσε την προσφυγή σε υψηλότοκο βραχυπρόθεσμο δανεισμό
Αλλά και το ύψους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν εξηγείται σε εποχές πλεονασματικού προϋπολογισμού. Βεβαίως, ίσως κάποιο κομμάτι αυτού του δανεισμού κατευθυνθεί στην εξόφληση του ακριβότερου δανεισμού του πρώτου Μνημονίου. Και πάλι όμως -και σε συνδυασμό- με το επίσημο «σφίξιμο» της δημοσιονομικής πολιτικής (άρνηση των περισσότερων προφανώς δίκαιων αγροτικών αιτημάτων), αφενός, και την εισπρακτική επίθεση ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ, αφετέρου, η κυβερνητική «πρεμούρα» να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά (υπάρχοντος, μάλιστα, και του «μαξιλαριού») σημαίνει μάλλον κάτι δυσανάγνωστο προς το παρόν…

Στάθης Σχινάς

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: