16.2.24

Πλήγμα σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ...


Το ένα τρίτο των βουλευτών δεν στήριξαν το νομοσχέδιο...

Παρά τα «πανηγύρια» στο Μαξίμου και στα φιλικά του μέσα η ιστορία θα γράψει ότι ένα νομοσχέδιο-σταθμός πέρασε χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης, καθώς το ένα τρίτο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επέλεξε να μην... στηρίξει την ισότητα στον γάμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 107 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την… βολική γραμμή της αποχής που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έσπευσε να δηλώσει στους δημοσιογράφους «στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω», ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στο παραλήρημα – αμφισβήτηση Σαμαρά λέγοντας «αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε διπλή παραφωνία με τον Παύλο Πολάκη να επιλέγει την αποχή (δικαιολόγησε μέσω ανακοίνωσης τη στάση του), ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών».

Δύσκολη βραδιά και για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς 11 βουλευτές του κόμματος, το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης απείχαν από την ψηφοφορία.

Τέλος, απόντες ήταν και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Άρχισαν οι αντεγκλήσεις

Δεν άργησαν, πάντως, να έρθουν και οι πρώτες κόντρες, καθώς, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν πως από τη Ν.Δ. ψήφισε το 68% και από το ΠΑΣΟΚ το 66% και προσέθεταν ότι «το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ».

Στη διαρροή αυτή απάντησαν κύκλοι από την Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας «όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα,  31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. 

Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: