Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία μόλις ξεκίνησε με αφορμή την ανακοίνωση για τον θάνατο του εμβληματικού για το αντι- Πούτιν μέτωπο ακτιβιστή, Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών.
Ο... γνωστός αντικαθεστωτικός με την μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων και διώξεων πέθανε, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, σήμερα στη στη σωφρονιστική αποικία Νο. 3 και η είδηση ήταν αρκετά για να ξεσπάσει μπαράζ αντιδράσεων και επικρίσεων κατά της Μόσχας, ενώ υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του.
Επισήμως, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα, έχασε τις αισθήσεις του, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά αποδείχθηκαν άκαρπες και οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.
Στιγμιότυπο από τη δίκη του Ρώσου ακτιβιστή τον Αύγουστο | AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Πυρ ομαδόν από τη Δύση, τι απαντά το Κρεμλίνο
Όπως ήταν αναμενόμενο σύσσωμο το δυτικό μπλοκ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία επικρίσεων και καταγγελιών κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν με ηγέτες κρατών, εκπροσώπους οργανισμών και θεσμών να καταδικάζουν το καθεστώς του Κρεμλίνου και να αφήνουν σαφέστατες υπόνοιες περί δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι.
Προς το παρόν η πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο ήταν απορριπτική προς τις καταγγελίες, με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι περιμένει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι δυτικές κατηγορίες είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.
Λουλούδια έξω από το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
| (AP Photo/Kin Cheung)
Για τον θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, εκτιμώντας ότι οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι και επωφελούνται από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Τα ονόματά τους είναι γνωστά: από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς ηγέτες μέχρι τον (Γερμανό Όλαφ) Σολτς, τον (Βρετανό) Ρίσι Σούνακ και τον (Ουκρανό) Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όλοι είναι ένοχοι για το θάνατο του Ναβάλνι. Αυτοί είναι που, με τις τόσες λανθασμένες αποφάσεις τους (...) επωφελούνται από τον θάνατό του», έγραψε στο Telegram, χωρίς να εξηγήσει αυτή την κατηγορία. Κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «καταστρέψει τη Ρωσία».
Τραγικές φιγούρες η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι και η μητέρα του
Η Γιούλια Ναβάλνι μίλησε για τον χαμό του συζύγου της από το Μόναχο όπου βρίσκεται σε συνέδριο για την Ασφάλεια.
Επέλεξε να μιλήσει στο συνέδριο και όχι να γυρίσει αμέσως στα παιδιά της «γιατί αυτό θα έκανε και ο σύζυγός μου», ενώ υπογράμμισε πως δεν θέλει ακόμη να πιστέψει τα νέα, όμως κατονόμασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον «υπεύθυνο για τα όσα φρικτά πράγματα κάνουν στη χώρα μου.
Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι μιλούσε σε συνέδριο για την ασφάλεια σήμερα, την ημέρα θανάτου του 47χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης.
| (Kai Pfaffenbach/Pool Photo via AP)
«Εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Πούτιν και την κυβέρνησή του, λένε πάντα ψέματα. Εάν είναι αλήθεια θέλω ο Πούτιν και όλοι οι συνεργάτες του να ξέρουν ότι θα πληρώσουν για όλα όσα έχουν κάνει στη χώρα μου και την οικογένειά μου» είπε και πρόσθεσε «και αυτή η μέρα θα έρθει πολύ σύντομα».
Η μητέρα του Ναβάλνι, Λουνtμίλα, κατήγγειλε ότι ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε τελευταία φορά τη Δευτέρα. Σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε «δεν θέλω να ακούσω συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 Φλεβάρη. Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».
Ένα μεγάλο πορτραίτο του Αλεξέι Ναβάλνι κρατάει διαδηλωτής έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο | (AP Photo/Markus Schreiber)
Η τελευταία του εμφάνιση και οι καταγγελίες
Ο 47χρονος αντικαθεστωτικός εθεάθη για τελευταία φορά χθες, Πέμπτη, μέσω βιντεοκλήσης σε δικαστήριο, με δικηγόρο του να καταγγέλλει ότι έδειχνε σε καλή κατάσταση και πως «δεν εξέφρασε κανένα παράπονο όσον αφορά την ευημερία του, αλλά μιλούσε ζωηρά».
Αυτά ανέφερε ο Ελληνογερμανός δικηγόρος του, Νικόλαοτς Γκαζέας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger. Ο δικηγόρος είπε ότι είδε πλάνα από μια ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης και ότι ο Ναβάλνι φαινόταν «όπως συνήθως σε καλή κατάσταση, έκανε ισχυρή εντύπωση».
Ο Λεονίντ Σαλαβιόφ, σύμβουλος του αντιφρονούντα, δήλωσε, εξάλλου, ότι ένας από τους συνηγόρους του είδε τον Ναβάλνι την Τετάρτη και «όλα ήταν φυσιολογικά».
Στην τελευταία του εμφάνιση ο Ναβάλνι διαμαρτυρήθηκε για τα συχνά πρόστιμα που καλείται να πληρώσει μέσα στη φυλακή, ενώ ζήτησε από τον δικαστή να του… στείλει χρήματα «γιατί τα δικά μου τελειώνουν εξαιτίας των δικών σας αποφάσεων».
Οι ημερομηνίες σταθμός στη ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι
2007: Ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής αρχίζει να αποκτά δημοσιότητα μέσω έξυπνης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αιχμή το προσωπικό του μπλογκ αρχίζει να παρακολουθεί τις επενδύσεις του σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου, αναζητώντας στοιχεία διαφθοράς. Λίγο αργότερα αποβάλλεται από το κόμμα Yabloko με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε «εθνικιστικές δραστηριότητες».
Δεκέμβριος 2011: Το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς έχει ήδη συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς αποκαλύπτοντας τα πλούτη των ελίτ του Κρεμλίνου. Την ίδια χρονιά γίνεται κεντρικό πρόσωπο στις διαμαρτυρίες για την εκλογική νίκη του κόμματος Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», μετά από καταγγελίες για εκλογική απάτη.
Ιούλιος 2013: Ο Ναβάλνι συλλαμβάνεται με κατηγορίες για διασπάθιση χρήματος. Κατηγορείται από τη ρωσική κυβέρνηση για απάτη ύψους 500.000 δολαρίων, ενώ ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του.
Σεπτέμβριος 2013: Η υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Μόσχας τον βρίσκει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, παρά την στήριξη του Κρεμλίνου προς τον Σεργκέι Σομπιάνιν.
Δεκέμβριος 2018: Ο Ναβάλνι εξακολουθεί να κερδίζει δημοφιλία και αποφασίζει να κατέβει υποψήφιος απέναντι στον Πούτιν για την προεδρία. Η Μόσχα απαγορεύει την υποψηφιότητά του επικαλούμενη την καταδίκη για διαφθορά. Παρά το κάλεσμα Ναβάλνι για μποϊκοτάζ των εκλογών, ο Πούτιν κερδίζει την τέταρτη θητεία του.
Αύγουστος 2020: Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται στη Σιβηρία σε ιατρικό κώμα, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στη διάρκεια πτήσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε το Novichok, υλικό που χρησιμοποιούνταν συχνά κατά την σοβιετική περίοδο.
Ιανουάριος 2021: Επιστρέφοντας στη Μόσχα ο Ναβάλνι συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο. Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Ρωσία για την απελευθέρωσή του.
Φεβρουάριος 2021: Ο Ναβάλντι καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλακή για παραβίαση τους όρους της αναστολής του και μεταφέρεται σε σωφρονιστική αποικία.
Αύγουστος 2023: Η ποινή του Ναβάλνι αυξάνεται σε 9 χρόνια μετά την καταδίκη του για νέες κατηγορίες απάτης, ενώ καταδικάζεται και σε άλλα 19 χρόνια σε «ειδική εγκατάσταση» με τις κατηγορίες για εξτρεμισμό.
Δεκέμβριος 2023: Μετά από την εξαφάνισή του για δύο εβδομάδες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εντοπίζεται σε σωφρονιστική αποικία στη Βόρεια Αρκτική.
Οι κατηγορίες από τη Ρωσία κατά του Ναβάλνι
Ο 47χρονος ακτιβιστής είχε καταδικαστεί δύο φορές με την κατηγορία της απάτης για τη δουλειά του με την εταιρεία Yves Rocher. Σύμφωνα με τη Μόσχα ο Ναβάλνι παραβίασε αρκετές φορές τους όρους της αναστολής του και το 2021 η ποινή του επανήλθε.
Τον Μάρτιο του 2022 ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για ασέβεια προς το δικαστήριο και απάτη στην συγκέντρωση εκλογικών κεφαλαίων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε αυστηρή σωφρονιστική αποικία.
Τον Αύγουστο του 2023 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δημιουργία εξτρεμιστικής κοινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου