7.2.24

Με πιο χαμηλά κριτήρια η εισαγωγή στα ιδιωτικά από τα δημόσια πανεπιστήμια...

Επιχείρηση προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, για την προώθηση από πλευράς της κυβέρνησης, του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα: μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο και έχει οδηγήσει σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας...


Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ανακοίνωση του σχετικού νομοσχεδίου-οδοστρωτήρα, θέλοντας να δώσει βαρύτητα όσον αφορά την είσοδο των υποψηφίων στα ιδιωτικά ιδρύματα, δεν δίστασε να τα συνδέσει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως ανέφερε, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή (δηλαδή των Πανελλαδικών) επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.

«Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διαρρέει –και τα φίλια σε αυτήν ΜΜΕ σιγοντάρουν– πως τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι αυστηρά, ωστόσο η πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ.

Η ΕΒΕ και το «ισότιμο» απολυτήριο
Συγκεκριμένα –και όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός– για να είναι κάποιος υποψήφιος προς φοίτηση στα ιδιωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτή ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου (και όχι τμημάτων) επί συντελεστή 0,8.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υποψήφιος κυνηγά μια σχολή που απαιτεί πολύ υψηλά μόρια εισαγωγής (π.χ. Ιατρική στην Αθήνα), δεν θα είναι αναγκασμένος να πιάσει το σχεδόν απόλυτο άριστα στους βαθμούς (δηλαδή περίπου 19.000 μόρια που είναι η βάση εισαγωγής για την Ιατρική στο ΕΚΠΑ), αλλά του αρκεί να ξεπεράσει μόνο τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του πεδίου (ούτε καν, δηλαδή, την ΕΒΕ που έχει θέσει η ίδια η σχολή), προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Βεβαίως, αυτό το «ισότιμο» δεν το διευκρίνισε ο υπουργός, ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο. Ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, όμως όχι για άμεση υλοποίηση. «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, διαφοροποιούν ριζικά το τοπίο στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: