Τη σκοτεινή πλευρά της ψηφιακής εκλογικής «κοσμογονίας» των πολλαπλών πλατφορμών σε συνδυασμό και με την επιστολική ψήφο ...διερευνούν, διόλου τυχαία, επιτελεία κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένης και της μείζονος. Ο προβληματισμός δεν αποτελεί σκιαμαχία. Γίνεται πεδίο αναλύσεων με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων παραπέμφθηκε μετά τις εκλογές. Ορίστηκαν μεν νομοθετικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προϋποθέσεις για τη διαγραφή εκλογέων, όμως θα γίνει την 1η Νοεμβρίου 2024. Παραμένει ως ερώτημα γιατί δεν εκκαθαρίζονται πριν από τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα μάλιστα που στις κάλπες του Ιουνίου οι εκλογείς εξωτερικού θα ψηφίσουν επιστολικά μέσω ενός κυκεώνα καινοτόμων κλικ πιστοποίησης χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία. Η… πολλή τεχνολογία φουντώνει τις συζητήσεις για ενδεχόμενα παράθυρα διείσδυσης επιτηδείων στο… όνομα θανόντων του εκλογικού καταλόγου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δέχτηκε καν τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ενίσχυση του αδιάβλητου. Η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει δικλίδες ασφαλείας για τη λειτουργία και τον διοικητικό έλεγχο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου, θεσμικές τροποποιήσεις της ψηφοφορίας για την αποφυγή διπλοψηφίας και αλλαγές για ενίσχυση των όρων διαφάνειας για τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής εγγραφής εκλογέων που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Ολα αυτά, τόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ που θεσμοθέτησε την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα.
Η προειδοποίηση
Ηδη από το 2019 και με μεγαλύτερη έμφαση τον Μάιο του 2023 ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) σε έκθεσή τους θέτουν μεταξύ άλλων ως πρόβλημα ότι δεν έχουν διαγραφεί αποβιώσαντες. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 93,6% του μόνιμου πληθυσμού (10.482.487 σύμφωνα με την απογραφή του 2021). Η δυσανάλογα υψηλή αναλογία εγγεγραμμένων «οφειλόταν, εν μέρει, στον αριθμό των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και στο γεγονός ότι δεν έχουν διαγραφεί όλοι οι αποβιώσαντες εκλογείς από τους εκλογικούς καταλόγους» (μόνο οι άνω των 116 ετών αφαιρούνται αυτόματα).
Στην «Τελική Εκθεση της Αποστολής Αξιολόγησης των Εκλογών του ODIHR – Ελλάδα “Πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές, 21 Μαΐου 2023”» επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο μεγάλος αριθμός εγγεγραμμένων εκλογέων επηρεάζει την ακρίβεια των στοιχείων συμμετοχής». Για να καταλήξει η έκθεση ότι «το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους διατήρησης του εκλογικού καταλόγου ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στον πραγματικό αριθμό των εκλογέων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, βελτιώνοντας τους τρόπους διαγραφής των αποβιωσάντων εκλογέων και λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έθεσε ως προϋπόθεση ότι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τίθενται σε ειδική κατηγορία προς διαγραφή στις 31.10.2024 –και θα διαγραφούν την 1η Νοεμβρίου 2024– αν σωρευτικά: • Εχουν γεννηθεί πριν από την 1η.1.1944.
• Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως τις 31.12.2023.
• Δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύι.
• Δεν λαμβάνουν σύνταξη.
Πλατφόρμες ιδιωτών
H έκθεση των ΟΑΣΕ/ODIHR για τις εκλογές του Μαΐου 2023 (δεν συντάχτηκε έκθεση για τον Ιούνιο 2023) αναφέρεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό που «έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διαδικασία των εκλογών από το 2019». Οπως σημειώνεται, τότε το ΥΠΕΣ ανέθεσε την παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών για την εγγραφή των εκλογέων που ζουν στο εξωτερικό και την εγγραφή υποψηφίων και τη λειτουργία συστήματος για τη διαβίβαση των στοιχείων συμμετοχής και των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στην εταιρεία SingularLogic.
Διαδικτυακές πλατφόρμες εισήχθησαν το 2020 για την εγγραφή εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό και το 2023 για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Οπως σημειώνεται, πάντως, «η ανάθεση των ψηφιακών υπηρεσιών σε ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να γίνεται υπό την αυστηρή εποπτεία των θεσμικών φορέων, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία και να διασφαλιστεί η συνέπεια των αριθμητικών αποτελεσμάτων που παρέχονται στο κοινό».
Τα πρόσωπα της «γαλάζιας» εκστρατείας
Ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδυθεί σε τεράστιο προεκλογικό αγώνα στους ομογενείς, με τη Ν. Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο στην αιχμή του δόρατος. Επιπλέον ως πρόσωπο-κλειδί στην επικοινωνιακή εκλογική καμπάνια προς τη διασπορά εμφανίζεται ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ 30χρονος Νίκος Θεοδωρόπουλος. Πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τη ΝΟΔΕ Βελγίου. Το τελευταίο διάστημα κινείται με ταχύτητα από ήπειρο σε ήπειρο: από το Μονακό στη Φλόριντα των ΗΠΑ και πιο πριν στο γενικό προξενείο στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Θόδ. Λιβάνιο. Μάλιστα ο Ν. Θεοδωρόπουλος μετείχε σε συνεδριάσεις της ειδικής διακομματικής επιτροπής για την ψήφο του εξωτερικού τον Μάιο του 2023 ως αναπληρωματικό μέλος εκ μέρους της ΝΔ, αντί του τακτικού μέλους Γιάννη Μπρατάκου.
Και μια… λεπτομέρεια με σημασία: από τις Βρυξέλλες – έχοντας εργαστεί εκεί, κατά δήλωσή του, σε πολυεθνική εταιρεία συμβούλων που ασχολούνταν με public affairs και μετά στο Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– ήρθε το 2018 στη Ελλάδα και εντάχθηκε στην ομάδα επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου