29.2.24

Ο γρίφος της επόμενης μέρας...


Τάσος Παππάς

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού ο γρίφος. Πώς θα είναι; Με εντάσεις σαν κι αυτές που είδαμε το προηγούμενο διάστημα; Μια πορεία σε ήρεμα νερά; Με μπόλικη καχυποψία και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη; Με συμβιβασμούς και εκπτώσεις; Η εκεχειρία θα κρατήσει; Το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα επηρεάσει και... σε ποιο βαθμό; 

Μπορεί αυτό που απέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση (προσφυγή στη βάση για εκλογή αρχηγού) να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές; Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας; Σενάρια επί σεναρίων στην κυκλοφορία. Κάποια φλερτάρουν με τη γραφικότητα. Κάποια έχουν μια λογική βάση.

Τούτη την ώρα το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Η συνύπαρξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τη «συμμορία των 3» θα είναι ειρηνική; Τι επιδιώκει η μια πλευρά και τι η άλλη; Ο κ. Κασσελάκης πιστεύει ότι έχει πάρει λευκή επιταγή τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές. 

Θεωρεί ότι αυτός ήταν ο νικητής του συνεδρίου κι ας μην έβαλε την πρότασή του για εκλογές στις 10 Μαρτίου σε ψηφοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς επικαλείται για να πείσει όσους κάνουν διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης που επικράτησε στο συνέδριο το σύνθημα που φώναζαν με φανατισμό σύνεδροι και μη σύνεδροι «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη».

Σημαντικό είναι επίσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσύρει από τη συζήτηση τη θεωρία περί υπονομευτών. Και δεν αναφέρεται σ’ αυτούς που αποχώρησαν από το κόμμα πριν από λίγο καιρό. Εννοεί αυτούς και αυτές που έμειναν στο κόμμα και τον ενοχλούν με την κριτική τους. 

Τη συγκεκριμένη θεωρία θα την επαναφέρει στην περίπτωση που η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι κατώτερη των προσδοκιών του, δηλαδή σε απόσταση από το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Τότε η σύγκρουση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ενδεχομένως την πρωτοβουλία θα την πάρει ο ίδιος για να έχουμε ένα οριστικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Από την άλλη πλευρά ούτε οι σημερινοί αντίπαλοί του έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως για τον τρόπο που έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. 

Του καταλογίζουν συγκεντρωτισμό, υποτίμηση των εκλεγμένων οργάνων και τον κατηγορούν ότι δεν συνεννοείται με τους αρμόδιους παράγοντες του κόμματος, ότι αιφνιδιάζει τους πάντες αλλάζοντας θέσεις και εκθέτει τα στελέχη γιατί δυσκολεύονται να υπερασπιστούν δημοσίως τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, ότι έχει στο μυαλό του ένα μοντέλο κόμματος (Δημοκρατικοί των ΗΠΑ) που δεν ταιριάζει στη ριζοσπαστική Αριστερά, ότι ενώ μιλάει για προοδευτική συμμαχία, κλείνει τις πόρτες χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς όρους για το ΠΑΣΟΚ (συστημικό και δεξιό κόμμα) και για τον πρόεδρό του (εκβιαζόμενος). Θα αλλάξει τακτική ο κ. Κασσελάκης; 

Μπορεί να τιθασεύσει τον ναρκισσισμό του; Θέλει; Θα αλλάξουν στάση οι επικριτές του; Θα βάλουν πλάτη για να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις ευρωεκλογές ή θα κάνουν αυτό που περιέγραψε στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα»; 

Είναι νωρίς για να φτάσουμε σ’ ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.