Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράκ στα αμερικανικά πλήγματα στο έδαφός του σε εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ στεγάζουν φιλοϊρανούς αντάρτες. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι δήλωσε επίσης, μέσω εκπροσώπου του, ότι τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας»...
Η προεδρία, απαντώντας στη Βαγδάτη, υποστήριξε ότι η ιρακινή κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε».
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει πως τα αντίποινα για την επίθεση στα σύνορα της Ιορδανίας, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 34, θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.
«Επιτυχής επιχείρηση»
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού».
Η επιχείρηση διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά» και ήταν «επιτυχής», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν θέλουμε να δούμε ούτε μια επίθεση ακόμη εναντίον αμερικανικών θέσεων ή Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή», ενώ νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει πως «η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε».
Επαναπατρισμός
Τα πτώματα των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία, των Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, Κένεντι Λέιντον Σάντερς και Μπριόνα Αλεξόντρια Μόφετ, από την Τζόρτζια επέστρεψαν την Παρασκευή με μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση Ντόβερ (βορειοανατολικά).
Στην τελετή επαναπατρισμού των σορών των τριών στρατιωτικών ήταν παρών και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου