Σε καθεστώς πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες, καθώς τα κοινωνικά μέτωπα των αγροτικών ...κινητοποιήσεων για το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια και την ΚΑΠ σε συνδυασμό με τις δυναμικές αντιδράσεις των φοιτητών για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας δημιουργούν μια σύνθετη εξίσωση για το Μαξίμου.
Ηδη εκατοντάδες σχολές ανά την Ελλάδα βρίσκονται υπό κατάληψη και οι διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες πρόκειται να πυκνώσουν σε κάθε μεγάλη πόλη, καθώς όπως λένε οι φοιτητές –τους οποίους ο πρωθυπουργός είχε συγκρίνει με ληστές– το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα δεν θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να σπουδάσουν.
Η κυβέρνηση βλέποντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών να δυναμώνουν προσπαθεί να υποβαθμίσει τον αγώνα τους, κάνοντας λόγο για «μειοψηφίες» και ιδεοληψίες της Αριστεράς. Είναι ενδεικτικά όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα «έχει μείνει πίσω γιατί είναι βαθιά ριζωμένες οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σπάμε τα δεσμά με αυτές τις ιδεοληψίες. Αφήνουμε πίσω όλη αυτή την τοξικότητα».
Ομως δεν στάθηκε μόνο στους φοιτητές, καθώς έβαλε στο κάδρο των «προβλημάτων» και τις πρυτανικές αρχές σημειώνοντας: «Για εμάς προέχει προφανώς και η εφαρμογή του νόμου, γι’ αυτό και όποτε έχουν κληθεί οι αρχές έχουν παρέμβει. Και ακούμε την κριτική γιατί ενδεχομένως κάποιες καταλήψεις να παραμένουν. Εδώ υπάρχει και η ευθύνη κατά καιρούς των πρυτανικών αρχών».
Η τακτική της έντασης
Την ίδια μέρα (1.2.2024) ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση για την άρνηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να διεξαχθεί διαδικτυακά η εξεταστική: «Ολοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση, να μη χαθεί η εξεταστική».
Τη γραμμή της στοχοποίησης των πρυτανικών αρχών έβαλε στη δημόσια σφαίρα ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος συσχέτισε τη χρηματοδότηση με τον βαθμό συμμόρφωσης στις κυβερνητικές υποδείξεις. «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αμυνθεί στο να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί τη λογική της έντασης στα πανεπιστήμια διότι διά της επιβολής του «νόμου και της τάξης» στοχεύει στη συσπείρωση της «γαλάζιας» κομματικής βάσης και των δυσαρεστημένων δεξιών που είναι απογοητευμένοι λόγω του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αστυνομική επιχείρηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρύτανη δεν έγινε ύστερα από αίτημά του.
Μαστίγιο και καρότο
Τη στιγμή που οι φοιτητές που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως «ιδεοληπτικοί», η περίπτωση τον αγροτών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μετά τις αλαζονικές δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη περί υποκινούμενων αντιδράσεων η κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι αγρότες δεν θα κάνουν πίσω και ότι εάν δεν συζητήσει μαζί τους, η πολιτική φθορά θα είναι τεράστια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης σε επίκαιρη ερώτηση (2.2.2024) για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών στη Θεσσαλία ανέφερε ότι «οι αγρότες είναι η καρδιά της παράταξής μας».
Οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις των αγροτών όμως πυκνώνουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς όπως λένε εάν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, τίθεται «ζήτημα επιβίωσης». Λίγες μέρες νωρίτερα ο διάλογος του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρου Κοτοπούλη με τον πρωθυπουργό στο μπλόκο της Βόνιτσας αποτύπωσε το κλίμα που επικρατεί στις γραμμές των αγροτών. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των αγροτών: «Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο, να κάνουμε κι εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».
Σε αυτήν τη συνθήκη πίεσης από τη μεριά των αγροτών το Μαξίμου έχει θορυβηθεί και γι’ αυτό ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι «έχει γίνει το καλύτερο δυνατό» σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός προχώρησε στη λήψη των ελάχιστων μέτρων, που όπως λένε οι αγρότες δεν είναι αρκετά. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ενώ, όπως ανακοίνωσε, η ΔΕΗ αποφάσισε να προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σε παρασκηνιακές συζητήσεις ακούγεται έντονα ένα σενάριο που προκαλεί τρόμο στο Μαξίμου: το ενδεχόμενο το φοιτητικό κίνημα να συναντηθεί στους δρόμους με το αγροτικό κίνημα. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα τέτοιο σενάριο διότι εάν συνέβαινε, η πολιτική φθορά θα ήταν ανυπολόγιστη. Σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιεί καθημερινά τους φοιτητές και μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας με σκοπό να τους απομονώσει και προσπαθεί με ημίμετρα να αναχαιτίσει την ορμή των αγροτών...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου