11.2.24

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τα 3 βασικά ερωτήματα...


... που προκύπτουν από το επίμαχο νομοσχέδιο...
Μετά από την καθυστέρηση ενός μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η διαβούλευση θα κρατήσει για μόλις 10 μέρες. Ο δήθεν ιστορικός χαρακτήρας του, όπως ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο δεν ιστορικός είναι. Ούτε καν μεταρρυθμιστικός. Αποτελεί...συνέχεια της ίδιας νεοφιλελεύθερης συνταγής με στόχο την αποδυνάμωση των δημόσιων Πανεπιστημίων και την παράλληλη καθιέρωση των ιδιωτικών-μη κρατικών ή των «Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», όπως αναφέρονται στο σχέδιο νόμου.

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου είναι:

Η Big Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο - Αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό πλάνο
Διαβάστε περισσότερα
Καιρός: Διήμερο με βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους - Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα - Documento
Documento News
by Taboola
1)Η Οργάνωση και Συγχώνευση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

2) Ο Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

3)Οι αλλαγές στις τρόπους εκλογής των Πρυτάνεων (τουλάχιστον 20 άρθρα) με στόχο τις αλλαγές που επέφερε ο χαώδης νόμος 4957/2022 της Νίκης Κεραμέως.

4) Η ίδρυση των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης


Πολλά ερωτήματα και ένα βασικό συμπέρασμα 

Το συμπέρασμα είναι η παραδοχή αποτυχίας του ν. 4957/2022 της Νίκης Κεραμέως («Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις»). Υπενθυμίζεται πως 7 στα 10 Πανεπιστήμια που είχαν πρυτανικές εκλογές είχαν κολλήσει στην εκλογή Πρύτανη εξαιτίας του νόμου αυτού. Το νόμο είχε καταγγείλει και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) και απαιτούσε από την κυβέρνηση την αλλαγή του.

Τα ερωτήματα ξεκινούν από τη συγχώνευση 2 ΑΕΙ της περιφέρειας. Είναι απορίας άξιον, πώς θα ωφελήσει η συγχώνευση του ΔΠΘ (9 Σχολές-20 Τμήματα) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο (7 Σχολές-31 Τμήματα) την ίδια ώρα που οι υποδομές του είναι σε τραγική κατάσταση και δεν μπορεί να παράσχει αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών ούτε στους φοιτητές που έχει τώρα. Τα τεράστια προβλήματα του ΔΠΘ είχε αναδείξει το οδοιπορικό του Documento, όπου φοιτητές αποκάλυψαν τις τριτοκοσμικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, υποψήφιος διδάκτορας του ΕΑΠ τονίζει στοdocumentonews.gr ότι «Θέλουμε χρόνο να μελετήσουμε το σχέδιο νόμου. Με μια απλή αναβάθμιση και την δημιουργία Πρυτανικής Αρχής δεν λύνονται μαγικά τα προβλήματα». Πράγματι η αυτονομία του ΕΑΠ ήταν ένα αίτημα χρόνων, όμως οι ανάγκες του σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοιες που δεν καλύπτονται με κάποια άρθρα έτσι απλά.


Η φοιτητική και η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Από Δευτέρα αναμένεται νέος κύκλος Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, με εκ νέου Συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 15/2, μετά την πορεία. «Ούτε βήμα πίσω» βροντοφώναξε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα χθες στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με πάνω από 30.000 ανθρώπους να γεμίζουν το κέντρο της Αθήνας.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: