Συνολικά ψήφισαν 254. Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 176, «όχι 76» και «παρών» 2.
Υπερψηφίστηκε απ' την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, χάρη στις ψήφους τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης...
Συνολικά ψήφισαν 254. Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 176, «όχι 76» και «παρών» 2.
Οι ψήφοι ανά άρθρο
Κατά τη διήμερη συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές και ακούστηκαν πολλές ακροδεξιές κορώνες και ομοφοβικά σχόλια. Εκτός απ' την ουσία του νομοσχεδίου, οι τόνοι ανέβηκαν και με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα-κόλαφο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς
Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για ακόμα μια φορά ότι με το νομοσχέδιο αυτό «αντιμετωπίζουμε με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα» και ότι φέρνει δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.
«Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας, απαιτεί το πολίτευμά μας», τόνισε χωρίς καμιά αναφορά στους διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς.
Επέκρινε πάντως τη γραμμή της εκκλησίας: «Ο θρησκευτικός γάμος είναι αποκλειστική υπόθεση της εκκλησίας, την οποία σεβόμαστε, αλλά υπάρχον διακριτοί ρόλοι. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις με την εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές. Για την αποτέφρωση πιο πρόσφατα ή και για τον πολιτικό γάμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τον διαχωρισμό της νομοθετικής εξουσίας από το θεσμό της εκκλησίας.
Φάμελλος: Υπερψηφίζουμε, αλλά εσείς αποδεικνύεστε ανεπαρκείς
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο μέρος της περισσότερο ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει από το 2022 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση και σχολίασε ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα αποδειχθεί ανεπαρκής, γιατί το νομοσχέδιο θα περάσει τις ψήφους των άλλων κομμάτων.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα είναι πάνω από τις κομματικές επιδιώξεις. Εμείς το ξέρουμε. Κύριε Σκέρτσο, η παράταξή σας δεν το εφαρμόζει», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον εισηγητή υπουργό.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την επάρκεια να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την επάρκεια -και θα φανεί στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου- να ικανοποιήσει βασικά δικαιώματα, βασικές συνταγματικές προβλέψεις, τη συνταγματική επιταγή της ισότητας. Ο ψευδεπίγραφος εκσυγχρονισμός και ο φιλελευθερισμός τους σταματά στις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Εμείς, όμως, θα το στηρίξουμε, γιατί είναι βήμα προόδου, είναι βήμα άρσης διακρίσεων», πρόσθεσε.
Ανδρουλάκης: «Κάνουμε ένα βήμα δικαιοσύνης»
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «επί της αρχής» το νομοσχέδιο ισότητας στον πολιτικό γάμο είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του και έσπευσε να «κατακεραυνώσει» την κυβέρνηση για τον τρόπο που έφερε το νομοσχέδιο, αλλά και τα «βήματα οπισθοδρόμησης» του κράτους δικαίου κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα δικαιοσύνης. δεν παραβλέπουμε ότι έχετε οδηγήσει την Ελλάδα σε πολλά βήματα οπισθοδρόμησης στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Τα θέματα ισότητας είναι «ταυτοτικά ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ, αξιακά», σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης υπενθυμίζοντας πως «η δική μας παράταξη αναθεώρησε το οικογενειακό δίκαιο» κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. «Η κατάκτηση της ορατότητας όσων αδικήθηκαν και η θεσμοθέτηση ίσων δικαιωμάτων έχει να κάνει με έναν μεγάλο και διαρκή αγώνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Χαρίτσης: «Αυτό το νομοσχέδιο ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα»
Με μια δυνατή ομιλία ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως νίκη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ, κατακεραυνώνοντας, παράλληλα, την κυβερνητική υποκρισία, αλλά και τα άθλια λόγια που ακούστηκαν εντός της Ολομέλειας.
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως «συζητάμε για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων. Συζητάμε για θεμελιώδη ζητήματα που ενώ θα έπρεπε να ισχύουν, δεν ισχύουν για όλα τα άτομα». Αφιέρωσε τη σημερινή ημέρα σε επιφανείς εκπροσώπους του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ που δεν βρίσκονται εν ζωή για να υπογραμμίσει «το νομοσχέδιο είναι μια νίκη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ και έτσι πρέπει να είναι γιατί ανήκει στο κίνημα».
Άσκησε, δε, κριτική στην κυβέρνηση ότι φέρνει στη Βουλή «φοβικά» ένα «ελλιπές» νομοσχέδιο γιατί «δεν το πιστεύει».
Κουτσούμπας: Πεμπτουσία της θέσης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα των παιδιών
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «εδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».
Τόνισε ότι «το ΚΚΕ τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών» το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του, ενώ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές και πράξεις εις βάρος ανθρώπων με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό και πως έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία κάθε ανθρώπου από κάθε είδους διακρίσεις.
Απέρριψε τα περί «ομοφοβίας» του ΚΚΕ και έκανε λόγο για «συστηματική διαστρέβλωση» των θέσεων του κόμματος.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Νίκη εκείνων που η πολιτεία τους ήθελε αόρατους
«Έχω ένα όνειρο. Ότι στην Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει ο ρατσισμός, η φοβία, η ανισότητα, η αδικία, αλλά θα κυριαρχούν η ελευθερία, η ισότητα ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων» είπε στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι όλη η κοινοβουλευτική της ομάδα ψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο «είναι αποτέλεσμα νίκης όλων εκείνων που αγωνίζονταν για ίσα δικαιώματα και που η πολιτεία τους ήθελε αόρατους».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, μίλησε για «αντιεπιστημονικές, ακατάληπτες και ακραίες φωνές που ακούστηκαν για το νομοσχέδιο, οι οποίες κατάφεραν δυστυχώς να μπερδέψουν, να διχάσουν και να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα που δεν είναι τρομακτικό, όπως το παρουσιάζουν αλλά αφορά ανθρώπους και ανθρώπινες ζωές».
Σαμαράς σε παραλήρημα ως εκφραστής της «γνήσιας» Ν.Δ.
Σφοδρή κριτική από τα ακροδεξιά από τον Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη | (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Όπως αναμενόταν ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε κριτική εφ΄ όλης της ύλης και ανέπτυξε σχεδόν παραληρηματικά όλη την ακροδεξιά ομοφοβική του ατζέντα.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε αρκετές φορές να εμφανιστεί ως ο βασικός εκφραστής των θεμελιωδών αρχών της Ν.Δ. και της ελληνικής Δεξιάς χρησιμοποίησε ακραία και ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου και αμφισβήτησε ευθέως τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η ρύθμιση βασίζεται σε ψέματα.
Για ακόμη μια φορά, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε και η μοναδική απάντηση προς τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ένα «ουδέν σχόλιον» που διέρρευσε από το Μαξίμου και ορισμένες ατάκες από τους Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Τασούλα στο πλαίσιο των δικών τους ομιλιών.
Ομοφοβικές κορώνες απ' την ακροδεξιά τριάδα
Ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους σε μισαλλόδοξο και ομοφοβικό λόγο η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες και η Ελληνική Λύση.
Ο πρόεδρος της «ΝΙΚΗΣ», Δημήτρης Νατσιός, είπε διάφορα ομοφοβικά σχόλια όπως «νομιμοποίηση της διαστροφής της ανθρώπινης φυσιολογίας και οντολογίας» και «ψευτογάμο των ομοφυλόφιλων», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έφερε ένα «επαίσχυντο νομοσχέδιο» αλλά και που αποκλείστηκε η Εκκλησία από τις επιτροπές για το νομοσχέδιο.
«Με το σημερινό νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια και ανοίγουμε την κερκόπορτα της εισαγωγής παιδιών με τεκνοθεσία και παρένθετη μητέρα από το εξωτερικό», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των «Σπαρτιατών».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε ότι «εάν ψηφιστεί ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» καθώς «θα πρέπει να αναγνωριστούν δικαιώματα σε: διαφορετικές τουαλέτες, παρένθετες μητέρες, τρίτο φύλο στα σχολεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου