Η πιο πρόσφατη και ταχύτατα μεταδιδόμενη παραλλαγή JN.1 του κορονοϊού είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή της παραλλαγής Ομικρον Ba.2.86, από την οποία και διαφοροποιήθηκε χάρη σε μία μόνο μετάλλαξη στην πρωτεΐνη των ακίδων (spike protein). Πρόκειται δηλαδή για μια «υποπαραλλαγή», για μια δευτερογενή παραλλαγή της προγενέστερης παραλλαγής του κορονοϊού. Και όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, χάρη σε αυτή τη νέα μετάλλαξη «L455S» στην πρωτεΐνη των ακίδων, η JN.1 μπορεί να μεταδίδεται πολύ ταχύτερα παρακάμπτοντας ευκολότερα το ανοσιακό μας σύστημα...
Η νέα παραλλαγή JN.1 εντοπίστηκε πρώτη φορά, στα τέλη Αυγούστου 2023, στο Λουξεμβούργο και από εκεί διαδόθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ή CDC (Centers for Disease Control and Prevention), στις ΗΠΑ εμφανίστηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι μολύνσεις από την JN.1 αντιστοιχούσαν μόνο στο 1% των περιπτώσεων, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου τα ποσοστά των μολύνσεων από αυτή την παραλλαγή του κορονοϊού είχαν ανέβει στο 39% και σήμερα πλησιάζουν το 50% των κρουσμάτων.
Ανάλογα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται πια πλανητικά, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα διάδοσης αυτής της πρόσφατης παραλλαγής. Γεγονός που επέβαλε στον ΠΟΥ, πριν από δύο εβδομάδες, να την εντάξει στην κατηγορία των παραλλαγών υγειονομικού ενδιαφέροντος ή VOI (Variants Of Interest), τη δυναμική εξάπλωσης της οποίας οφείλουμε πλέον να παρακολουθούμε συστηματικά.
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της Omicron. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό». Ακριβώς για αυτό, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαιτείται αυξημένη μέριμνα για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας: ειδικά τεστ διάγνωσης και μαζικοί εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που διατίθεται στη χώρα μας από τον Οκτώβριο. Δύο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, που μαζί με τις μάσκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις από την εκρηκτική διάδοση της νέας υποπαραλλαγής JN.1.
Η κοινή συμπτωματολογία της γρίπης και της Covid-19
Οσο για τη συμπτωματολογία της μόλυνσης από την JN.1 δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού που εξακολουθούν να κυκλοφορούν, προκαλεί δηλαδή μια λίγο-πολύ οξεία μολυσματική νόσο στους πνεύμονες, η οποία εκδηλώνεται με μια σειρά από τυπικά συμπτώματα: πυρετό, ξηρό βήχα, δύσπνοια, διαρκές αίσθημα κούρασης, επίμονους πονοκεφάλους και προσωρινή απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.
Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και την ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος όσων μολύνονται (ή επαναμολύνονται) και όχι τόσο από την εγγενή νοσηρότητα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Και αν εξαιρέσει κανείς τα συμπτώματα της απώλειας γεύσης και της όσφρησης, που είναι ενδεικτικά της μόλυνσης από Covid-19, τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα με αυτά της γρίπης. Γεγονός που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια σε όσους ή όσες νοσήσουν αυτή την εποχή.
Ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, αφού αμφότερες είναι μολυσματικές ασθένειες (ιώσεις) του αναπνευστικού μας συστήματος και τα συμπτώματα που προκαλούν είναι συνήθως τα ίδια, μολονότι οι ιοί που τις προκαλούν είναι διαφορετικοί και επηρεάζουν πολύ διαφορετικά την υγεία όσων μολύνονται και των ανθρώπων με τους οποίους αυτοί έρχονται σε επαφή. Επίσης, από όσο γνωρίζουμε, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται πιο εύκολα από τον ιό της γρίπης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή και τον θάνατο των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.
Πάντως, η πρόσφατη έκθεση των ειδικών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τις γιορτές, αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ γρίπης και Covid-19: Τα άτομα που νοσούν από Covid ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να το καταλάβουν, επειδή τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον κορονοϊό εκδηλώνονται συνήθως με αρκετή καθυστέρηση σε σύγκριση με αυτά της γρίπης.
Στην περίπτωση της νόσου Covid, τα πρώτα ορατά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από 2 έως 14 ημέρες για να εκδηλωθούν, γεγονός που δημιουργεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα των πολυάριθμων «ασυμπτωματικών φορέων» οι οποίοι, χωρίς να το γνωρίζουν, μεταδίδουν τον κορονοϊό. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον ιό της γρίπης, ο οποίος εκδηλώνεται μέσα σε 1-2 μέρες.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η έκθεση των ειδικών της CDC, τα άτομα που είναι θετικά στα ειδικά τεστ για την ανίχνευση των παραλλαγών του κορονοϊού, παραμένουν ενεργοί φορείς του ιού για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους φορείς του ιού της γρίπης. Οσοι ή όσες νοσούν από γρίπη είναι φορείς και δυνητικά μολυσματικοί παράγοντες για 3-4 ημερές από την εκδήλωση της γρίπης, ενώ όσοι ή όσες μολύνονται από Covid φτάνουν συχνά στο μέγιστο της μεταδοτικότητας του κορονοϊού μία ημέρα πριν γίνουν ορατές οι εκδηλώσεις της νόσου. Είναι δηλαδή δυνητικά ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού πριν νοσήσουν επίσημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου