Αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτητα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι η κυβέρνηση και μετά την διήμερη ...ενημέρωση των βουλευτών ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια υπάρχουν ακόμα βουλευτές που παραμένουν αναποφάσιστοι, ωστόσο στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως σε μεγάλο βαθμό όσοι δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στο τέλος θα πάνε με το «ναι». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχει και ένας σκληρός πυρήνας διαφωνούντων και ερωτηματικό παραμένει πόσοι τελικά θα φτάνουν στη Βουλή για να καταψηφίσουν και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει καθώς θα υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα πάντως σε όσους διαφωνούν είναι πως είναι καλύτερη «διέξοδος» η αποχή από το να πάνε μέχρι την Βουλή και να καταψηφίσουν.
Από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τώρα μόνο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν διαφωνεί με την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια και θεωρείται πιθανόν να επιλέξει την αποχή (για να μην καταψηφίσει). Μάλιστα χθες σε ανάρτηση του σημείωσε πως «δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η Κυβέρνηση». Από εκεί και πέρα μένει να τοποθετηθούν και κάποιοι υφυπουργοί της κυβέρνησης, καθώς τέσσερις με πέντε φαίνεται πως ακόμα το σκέφτονται.
Υπέρ της ρύθμισης είναι μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, o υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης κ.α. Μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού δήλωσε πως αποφάσισε να ψηφίσει θετικά ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει πει πως είναι θετικός στον γάμο των ομόφυλων αλλά αρνητικός στην τεκνοθεσία. Παράλληλα δεν έχουν πει ποια στάση θα τηρήσουν, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφαλά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Όσον αφορά στους βουλευτές που αναμένεται να υπερψηφίσουν την ρύθμιση είναι μεταξύ άλλων : o Γιώργος Σταμάτης, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Ιάσωνας Φωτήλας, ο Λευτέρης Κτιστάκης, η Αννα Ευθυμίου, η Ζωή Ράπτη, η Ασημίνα Σκόνδρα, ο Γιάννης Λοβέρδος κ.α. Μάλιστα υπάρχουν και αυτοί που δήλωσαν πως άλλαξαν γνώμη στην πορεία και θα υπερψηφίσουν, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης και η Τζίνα Οικονόμου.
Κατηγορηματικά αντίθετος με την προωθούμενη ρύθμιση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ στους βουλευτές που θα καταψηφίσουν είναι μεταξύ άλλων ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η Άννα Καραμανλή, ο Θάνος Πλεύρης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Θεόδωρος Καράογλου και ο Βασίλης Γιόγιακας.
Επίσης σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περικλής Μαντάς, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Στύλιος κ.α. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν και πιθανότατα οι περισσότεροι τελικά θα πουν «όχι» ενώ μένει να φανεί ποιοι θα επιλέξουν την αποχή.
Παράλληλα υπάρχουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι και ακόμα φαίνεται πως δεν έχουν καταλήξει στην τελική τους απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιώργος Βλάχος κ.α.
Επιταχύνονται οι αποφάσεις
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο αριθμός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που τελικά θα υπερψηφίσουν θα ξεπεράσει τους 100, ενώ εκτιμάται πως ένα σημαντικό κομμάτι των διαφωνούντων τελικά θα στραφεί στην αποχή και όχι στην καταψήφιση. Ο σκληρός πυρήνας των διαφωνούντων εκτιμάται πως είναι κοντά στα 20 άτομα, ενώ όσον αφορά στους αναποφάσιστους η πλειοψηφία είναι βουλευτές της περιφέρειας.
Δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου δεν θέλουν να σέρνεται η σχετική συζήτηση και στόχος είναι το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο (που μπορεί να γίνει ακόμα και την άλλη εβδομάδα). Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου
Πριν από δέκα μέρες- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνάντηση έγινε σε μια χρονική στιγμή με ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (ακολούθησε μετά από δύο ημέρες η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην κρατική τηλεόραση).
Κυβερνητικά στελέχη χθες το βράδυ επιβεβαίωναν την συνάντηση, ενώ υπογράμμιζαν πως ο πρωθυπουργός συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο. Παράλληλα έλεγαν ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η φοιτητική στέγη, η υπογεννητικότητα και η στέγη για τα νέα ζευγάρια (είχε υπάρξει επίσημη επιστολή του Αρχιεπισκόπου για τα θέματα αυτά). Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τα ίδια στελέχη έλεγαν πως σε επίπεδο γενικών αρχών για το ζήτημα έχουν διατυπωθεί και δημοσίως οι θέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας.
Να σημειωθεί εδώ πως ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τρίτη και μοναδικό θέμα συζήτησης είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Εκκλησία και ''θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου''»...
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου