10.1.24

Άρθρο – χαστούκι στον Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου στο British Journalism Review...



Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό του άρθρο στο τελευταίο τεύχος της Βρετανικής Δημοσιογραφικής Επιθεώρησης (British Journalism Review), ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Ιστιτούτου Τύπου (IPI) Jamie Wiseman, κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για τη δραματική πτώση που παρουσιάζει το επίπεδο της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη...


 
Ο J. Wiseman, στο εκτενές του άρθρο κάνει λόγο για διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στη γενέτειρα της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το θέμα απασχολεί όχι μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά και κέντρα εκτός της ΕΕ.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν είναι όλα καλά για την ελευθερία του Τύπου στη γενέτειρα της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει υποστεί σαφή διάβρωση, βλέποντας τη μεσογειακή χώρα να υποχωρεί στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου στη χαμηλότερη Θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες, αλλά και πιο μακριά».

Το άρθρο απαριθμεί αναλυτικά τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια και σημειώνει: «Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα έχει βιώσει τη δολοφονία ενός αστυνομικού ρεπόρτερ, πολλαπλές εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης, ένα εκτεταμένο σκάνδαλο παρακολουθήσεων και μια σειρά από ενοχλητικές μηνύσεις κατά των ερευνητών δημοσιογράφων».

«Οι άμεσες προκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή πολύ βαθύτερων συστημικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, των απειλών για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης που πηγάζουν από την ολιγαρχική ιδιοκτησία και την αδύναμη ρύθμιση του χώρου του Τύπου», τονίζει ο J. Wiseman, και καταλήγει:

Η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο καθώς είναι μια αγορά μέσων ενημέρωσης που πλήττεται από επαναλαμβανόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι οποίες κατέστρεψαν τη διαφημιστική αγορά και οδήγησαν τα παλαιά μέσα στα χέρια των μεγιστάνων των εφοπλιστών. Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο των μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κατακερματισμού και πόλωσης και εκτεταμένης αυτολογοκρισίας μεταξύ ενός υποπροστατευμένου και υποχρηματοδοτούμενου επαγγέλματος δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι το IPI είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη διεθνής δημοσιογραφική ένωση για την ελευθερία του Τύπου.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Jamie Wiseman στο British Journalism Review, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: