Πρωτοφανές στα χρονικά πρωθυπουργός να δίνει… γραμμή σε βουλευτές και υπουργούς για να απέχουν από δικό του νομοσχέδιο. Κι όμως ο ...Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό επέλεξε να κάνει μέσα από την πολυδιαφημισμένη συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τη νομοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ουσιαστικά το προκλητικό τρικ που είχε προαναγγελθεί μέσω διαρροών και ρεπορτάζ δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο στην κοινοβουλευτική του ομάδα και οι διαφωνίες για το νομοσχέδιο έφεραν κατάσταση πανικού και τρόμου στο Μαξίμου.
Τα νούμερα και οι πρώτες δηλώσεις
Πόσοι είναι, όμως, τελικά οι διαφωνούντες εντός Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης; Ο αριθμός των βουλευτών «παίζει» κάπου ανάμεσα στους 30 έως και τους 80 και η πιθανότητα όλοι αυτοί να ψήφιζαν κατά θα δημιουργούσε ακόμη και ζήτημα δεδηλωμένης λίγους μόλις μήνες μετά τη διπλή εκλογική νίκη.
Δημοσίως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους πολλάκις μέχρι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Καραμανλή.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο αριθμός των διαφωνούντων εντός υπουργικού συμβουλίου να μην περιορίζεται μόνο στους Μάκη Βορίδη και Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τα φώτα πέφτουν και σε εκείνους τους βουλευτές που είχαν καταψηφίσει το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης. Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα parapolitika φιλοξενεί, σήμερα, ρεπορτάζ κατονομάζοντάς τους και θέτοντας το ερώτημα εάν θα στηρίξουν το τωρινό νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι: Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Νότης Μηταράκης.
Παρά τις χθεσινές «διαβεβαιώσεις» του πρωθυπουργού προς τους ακραίους και τη διέξοδο που πρόσφερε με την αποχή, ο κουρνιαχτός δεν καταλαγιάζει και το θέμα θα απασχολήσει έντονα την πολιτική επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.
Ήδη σήμερα ξεκίνησε νέος γύρος δηλώσεων από «γαλάζια» στελέχη σχετικά με το νομοσχέδιο και τη συνέντευξη Μητσοτάκη. Ενδεικτικά:
• Θάνος Πλεύρης: Έχω αποφασίσει τι θα κάνω, είναι σημαντικό να ακουστούν τα επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο. η Εκκλησία δεν νομοθετεί, διαμορφώνει όμως συνειδήσεις, άρα μπορεί να υπάρξει κάποιος κόσμος που να μπορεί να επηρεαστεί.
• Άκης Σκέρτσος: είναι ένα θέμα που δεν χωρούν κομματικές κορώνες και διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα που τα αναγνωρίζει σε άλλους Έλληνες πολίτες. Καταλαβαίνω ότι το ζήτημα του γάμου είναι πιο αποδεκτό, και μιλάμε για πολιτικό γάμο, για μια αστική σύμβαση που δεν δικαιολογείται να υπάρχει διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσδιορισμού. Αυτό που προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί πάμε προσεκτικά και ακολουθούμε αυτό που λέει η επιστήμη, και σύμφωνα με αυτό, το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί με 39 χώρες της Δύσης».
• Δημήτρης Τσιόδρας: Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν αυξημένη υποχρέωση. Είναι μέλη ενός συλλογικού οργάνου. Είναι βουλευτές πολλοί απ' αυτούς, κάποιοι δεν είναι, άλλα όταν έχεις ένα συλλογικό όργανο προφανώς έχεις μια αυξημένη υποχρέωση έναντι κάποιου που δεν μετέχει»
• Βασίλης Γιόγιακας (βουλευτής Θεσπρωτίας): Δεν θα το ψηφίσω. Θα το καταψηφίσω. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Είναι θέμα συνείδησης, δεν μπορώ να δεχθώ τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλους. Οι κοινωνίες της επαρχίας είναι πιο κλειστές. Κάθε Κυριακή είμαστε στην εκκλησία, είμαστε όλοι πολύ κοντά. Ο πρωθυπουργός το έθεσε πολύ καλά. Νομίζω όπως είπε πολλά πράγματα χθες. Σε βάθος χρόνου πολλά στην Ελλάδα έχουν αλλάξει. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί συνάδελφοι που αντιστέκονται και δεν θα ψηφίσουν ή θα απέχουν.
Το μπαλάκι στην αντιπολίτευση
Μένει, εξάλλου, να αποσαφηνιστεί και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που άσκησαν σφοδρή κριτική στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όμως τώρα η μπάλα βρίσκεται στη δική τους πλευρά.
Και για τα κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα νομιμοποιήσουν και θα καλύψουν τις μικροπολιτικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ψηφίζοντας το νομοσχέδιο ή θα επιλέξουν να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση προς το Μαξίμου με τον κίνδυνο να βρεθούν απολογούμενα και στο δικό τους ακροατήριο;...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου