Ενδεχομένως οι περισσότεροι, ακούγοντας τον όρο «Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σηκώνουν τους ώμους αδιάφορα. Ή μορφάζουν προεξοφλώντας ότι οποιαδήποτε προσφυγή σε αυτό δεν έχει καμιά πρακτική αξία. Ή έχει όση αξία έχουν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του... Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που άλλωστε είναι ο δικαστικός του βραχίονας.
Πράγματι, πόση αξία και αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ με την κατηγορία ότι διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας; Οση αξία είχε ίσως και η απόφασή του κατά της Ρωσίας, που έχει κληθεί από το 2022 να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία. Φυσικά και η Ρωσία δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να συμμορφωθεί.
Αλλά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και οι μηχανισμοί επιβολής του διεθνούς δικαίου που διαμορφώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ευτελιστεί, δεν σημαίνει ότι διεθνής κοινότητα πρέπει να ρίξει λευκή πετσέτα, να παραδοθεί αμαχητί στην ανομία και στο «δίκαιο του ισχυρού».
Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής, μιας χώρας που αναγεννήθηκε μέσα από τη μακρόχρονη και αιματηρή αντίσταση στο καθεστώς απαρτχάιντ που επέβαλε για δεκαετίες η λευκή μειονότητα στη μαύρη πλειονότητα, κατά του Ισραήλ έχει έναν δυνατό συμβολισμό στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Και η χρήση της λέξης «γενοκτονία», ειδικά από τη χώρα του «ανίκητου» Νέλσον Μαντέλα, αποκτά ξεχωριστό ειδικό βάρος. Πρώτα απ’ όλα γιατί σπάει ένα παγκόσμιο ταμπού και διαρρηγνύει το κέλυφος της ιδιότυπης ασυλίας που απολαμβάνει η ηγεσία του Ισραήλ στα διεθνή φόρα, παρά την εξόντωση του 1% του πληθυσμού της Γάζας -πάνω από 30.000 νεκροί!- σε μόλις τρεις μήνες ανελέητων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Και το «ταμπού» αφορά τον ισχυρισμό ότι ένας «λαός» που έχει υποστεί τη χειρότερη γενοκτονία κατά τον 20ό αιώνα δεν μπορεί να επικρίνεται για ανάλογες πράξεις εις βάρος ενός άλλου λαού τον 21ο αιώνα. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο καθίσταται αυτόματα ύποπτος «αντισημιτισμού».
Φυσικά, το να αποδώσει κανείς αντισημιτισμό, άρα ρατσισμό, στην κοινωνία και τη χώρα που τον υπέστη για μισό αιώνα με την ανοχή ή τη χλιαρή αντίδραση της υπόλοιπης ανθρωπότητας ακούγεται ως προσβολή στην ιστορική μνήμη. Εστω και μόνο για τον ισχυρό συμβολισμό της, η προσφυγή της Νότιας Αφρικής αξίζει κάθε υποστήριξη. Διασώζει την ψυχή της ανθρωπότητας...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου