9.1.24

Παρασκήνιο και συσχετισμοί...


Και επισήμως θα βγάλει αύριο από το συρτάρι του ο πρωθυπουργός το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με συνέντευξη που θα... παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει από την αρχή της θητείας του πως το νομοσχέδιο θα έρθει εντός της τετραετίας, το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι γιατί αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο τελικά πριν από τις ευρωεκλογές.

Οποιαδήποτε σκέψη του πρωθυπουργού, ειδικά για τόσο ευαίσθητα θέματα όσο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, περνάει πάντα μέσα από το φίλτρο των δημοσκοπήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός πως διάφορες δημοσκοπικές εταιρείες έχουν κάνει μετρήσεις για το θέμα, επιστρατεύθηκε ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ κάνοντας συγκεκριμένα focus group. Αυτό που συμπέρανε ο Αμερικανός ειδικός είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και είναι πολύ πιο δεκτική στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με παλαιότερα. Ιδιαίτερα όσοι δηλώνουν κεντρώοι ψηφοφόροι, στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται διαρκώς, δείχνουν ιδιαίτερη ανεκτικότητα σε τέτοια θέματα. Οσον αφορά τους κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους –που είναι πιο αρνητικοί– υπάρχει ένα σημείο-κλειδί που μετρήθηκε. Ακόμη και αρνητικοί να είναι δεν πρόκειται αυτό το νομοσχέδιο να επηρεάσει, παρά μόνο μια μικρή μειοψηφία, την ψήφο τους. Δηλαδή, με απλά λόγια το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να έχει εκλογικό κόστος για τη Ν.Δ.

Το Κέντρο
Υπάρχει, όμως, ένας δεύτερος, «μυστικός» λόγος που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση. Στις ίδιες μετρήσεις όσοι επιλέγουν να ψηφίσουν κόμματα της άκρας Δεξιάς δήλωναν βέβαιοι πως το νομοσχέδιο θα έρθει είτε τώρα είτε μετά τις ευρωεκλογές και παρουσιάζονταν κάθετα αντίθετοι. Δηλαδή ακόμη και να το καθυστερούσε και να το έφερνε μετά τις ευρωεκλογές, δεν επρόκειτο να έχει το παραμικρό εκλογικό κέρδος από αυτό το κοινό που είναι ήδη κάθετα αρνητικό στο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα θα δυσαρεστούσε και το κεντρώο κοινό που θα θεωρούσε πως η κυβέρνηση υποχωρεί έναντι των πιέσεων της άκρας Δεξιάς. Το συμπέρασμα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης περισσότερα είχε να χάσει αν το έφερνε από το φθινόπωρο και μετά παρά τώρα.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, αλλά όχι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας.

Ο τρίτος λόγος είναι πως ο πρωθυπουργός, με το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης, φαίνεται για ακόμη μία φορά ότι έχει συνέπεια λόγων και έργων, καθώς φέρνει μια εξαγγελία του και δεν μοιάζει να υποχωρεί έναντι των εσωκομματικών πιέσεων. Αυτό αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στην ενίσχυση του προφίλ του, καθώς κατά κοινή ομολογία το συγκεκριμένο θέμα είναι «δύσκολο» για τη Νέα Δημοκρατία.

Με δεδομένο το άνοιγμα της συζήτησης, εικάζεται πως το νομοσχέδιο δεν θα αργήσει να έρθει προς ψήφιση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και αναμένεται να αποκρυσταλλώσει και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, θα υπάρξει «ισότητα στον γάμο», θα ανακοινώσει δηλαδή πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Επίσης θα προβλέπεται το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, με βασικό στόχο τα πλήρη και ισότιμα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν με ένα ομόφυλο ζευγάρι, καθώς σήμερα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας είτε ο ένας άνδρας είτε η μία γυναίκα που συναπαρτίζουν το ομόφυλο ζευγάρι.

Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει ως δικαίωμα την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας. Αυτό δηλαδή που είχε πει ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του, προαναγγέλλοντας πως θέλει να αποκτήσει δύο αγόρια με τον Τάιλερ, δεν θα είναι εφικτό να γίνει μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά μόνο μέσω υιοθεσίας, η οποία άλλωστε αναγνωρίζεται στη χώρα μας ήδη από το 1946 σε μόνους άνδρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα.

Η γαλάζια Κ.Ο. και το κρυφό χαρτί του Μαξίμου
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να βάλει στοπ στην υιοθεσία μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Αφενός αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που είχε αναδείξει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του, λέγοντας τότε πως θέλει να αποκτήσει δύο αγόρια με τον Τάιλερ, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Αφετέρου, η απόφαση της κυβέρνησης εικάζεται πως μπορεί να αλλάξει και τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι αρχικοί υπολογισμοί έλεγαν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αυτή τη στιγμή τριχοτομημένη, καθώς 1/3 θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, 1/3 θα απόσχει και 1/3 θα το καταψηφίσει. Με την επισήμανση πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να καμφθούν κάποιες από τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους υπολογισμούς, το νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφίσουν περί τους 80-90 βουλευτές.

Ηδη από χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μετά τη συγκεκριμένη διευκρίνιση μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 90, ενώ από τους υπολοίπους είναι αδιευκρίνιστο ακόμη πόσοι θα επιλέξουν να το καταψηφίσουν και πόσοι θα απόσχουν. Εδώ έχουμε και το «κρυφό» πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης. Οσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Συνεπώς η αποχή των βουλευτών της Ν.Δ. είναι έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση καθώς της λύνει περισσότερο τα χέρια και εφόσον κάποιος βουλευτής είναι αρνητικός, το Μαξίμου θα επιδιώξει να μην πάει στην ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πειθαρχία στους υπουργούς όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση. Από τους υπουργούς έχει δηλώσει ήδη πως θα το καταψηφίσει ο Μάκης Βορίδης –κάτι που επανέλαβε και χθες–, ενώ αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει και υφυπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς ο υφυπουργός Αμυνας δεν είχε ψηφίσει ούτε το σύμφωνο συμβίωσης. Από τους βουλευτές ο αριθμός που είναι αντίθετος είναι πολύ μεγαλύτερος, με τον Θάνο Πλεύρη να έχει τοποθετηθεί δημόσια εναντίον, ενώ ακόμη μία ομάδα, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, έχει εκφράσει επιφυλάξεις.

Οσον αφορά την ομάδα κρούσης που θα βγει μπροστά να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση, φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί. Πλην του –κατά πάσα πιθανότητα– εισηγητή Ακη Σκέρτσου, στην πρώτη γραμμή θα είναι ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννη Λυτρίβη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Ακόμη μια σειρά υπουργών έχει τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου και θα το υποστηρίξει δημόσια: ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Σοφία Ζαχαράκη, η Νίκη Κεραμέως αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ίδια γραμμή θα βρεθούν και η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και βουλευτές Επικρατείας όπως ο Γιώργος Σταμάτης. Βεβαίως σημαντικό ρόλο θα έχει και ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον σύντροφό του από το 2009 στο Λονδίνο...

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: