27.1.24

Ο Βορίδης υπονομεύει, ο Μητσοτάκης τον ανέχεται…


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται τον Μάκη Βορίδη ως ανάχωμα προς την ακροδεξιά. Προερχόμενος από τη χουντική δεξιά (στα νιάτα του) και την καρατζαφερική ακροδεξιά(στο κοινοβουλευτικό ντεμπούτο του), ο Βορίδης κατέληξε στη ΝΔ, στέριωσε και έχει σημαντικό ρόλο ως εκφραστής του... μεγάλου ακραίου δεξιού κομματιού της.

Η αναγνώριση αυτού του ρόλου υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να παραγνωρίζει την άρνηση Βορίδη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων. Βρέθηκε η φόρμουλα που θα τον κρατήσει στην κυβέρνηση: δεν θα καταψηφίσει, αλλά θα απόσχει από την ψηφοφορία.

Η εξέλιξη είναι πρωτοφανής. Σε καμιά κανονική κυβέρνηση υπουργός δεν παραμένει στη θέση του, αν αμφισβητεί μια συλλογική απόφαση. Πόσο μάλλον αν την αμφισβητεί στην πράξη, δηλαδή χωρίς να δίνει θετική ψήφο. «Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος», ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στη φόρμουλα «αποχή και όχι καταψήφιση», για να μην υποχρεώσει τον υπουργό του να παραιτηθεί.

Όμως, ο κ. Βορίδης δεν αρκέστηκε στην έκφραση «συνειδησιακής» διαφωνίας, την οποία αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό. Το είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τον αντέκρουσε ο(και συνταγματολόγος) συνάδελφός του Γ. Γεραπετρίτης και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο κ. Μητσοτάκης το παρέβλεψε κι αυτό.

Όμως, ο κ. Βορίδης δεν αρκέστηκε σε αυτήν την «εσωτερική» νίκη του. Δεν του αρκεί ότι παραμένει υπουργός μολονότι διαφωνεί με μια βασική κυβερνητική επιλογή. Χτες επέλεξε να «διαφημίσει» δημοσίως την άποψή του περί αντισυνταγματικότητας του επικείμενου νομοσχεδίου. Αυτό, όμως, υπερβαίνει τα (κυβερνητικά) εσκαμμένα.

Ο υπουργός δεν αρκείται στην έκφραση διαφωνίας. Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του πρωθυπουργού να θέσει θέμα πειθαρχίας τουλάχιστον για τους υπουργούς, υπονομεύει ανοιχτά την επιλογή της κυβέρνησης για τα γάμο των ομοφύλων. Ο Βορίδης μιλάει ως νομικός, ενώ η βασική του ιδιότητα είναι αυτή του υπουργού. Αν θέλει να κερδίσει πολιτικούς πόντους αμφισβητώντας το νομοσχέδιο, μπορεί να το κάνει, αλλά όχι από τη θέση του υπουργού. Ας επιστρέψει στη νομική δράση και ας ετοιμάσει από τώρα την αγόρευση του στο ανώτατο δικαστήριο, που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, υπουργός που «διαφημίζει» προκαταβολικά και δημόσια την αντισυνταγματικότητα ενός νομοσχεδίου προκαλεί τους συναδέλφους του και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν ο κ. Μητσοτάκης ανεχθεί και αυτήν την πρόκληση του υπουργού του, στο επόμενο επίμαχο νομοσχέδιο δεν θα μετρήσει μόνο έναν υπονομευτή. Και τότε θα είναι αργά για να επαναλάβει τη γνωστή φράση του Ρωμαίου ρήτορα και πολιτικού Κικέρωνα «μέχρι πότε, Καταλίνα, θα κάνεις κατάχρηση της υπομονής μας;»...


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.