Μόλις “έσκασαν” σαν βόμβα οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού την περασμένη Τετάρτη, οι υπουργοί ανησύχησαν για τις θέσεις τους και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γέμισαν ελπίδες, όπως γίνεται συνήθως όταν επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση.
Τελικά ο... Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε απλά σε “διορθωτικές κινήσεις”, αφού ο μίνι ανασχηματισμός αφορούσε ουσιαστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις συνεπαγόμενες “καραμπόλες”. Οι υπόλοιποι υπουργοί αναστέναξαν με ανακούφιση και οι βουλευτές με απογοήτευση. Όπως επίσης γίνεται πάντα όταν αλλάζει το κυβερνητικό σχήμα και κάποιοι μένουν εκτός.
Πέρα όμως από την απογοήτευση των βουλευτών που προσδοκούσαν μία θέση στο κυβερνητικό σχήμα, ο μίνι ανασχηματισμός άφησε και μία πικρή γεύση στους γαλάζιους. Και αυτό διότι απομακρύνθηκε από το Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου και επέστρεψε ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Τα ερωτήματα “πόσοι ΠΑΣΟΚοι χωράνε στην κυβέρνηση” και “δεν έχει άλλα στελέχη η ΝΔ” απασχολεί μονίμως τους “παραδοσιακούς” νεοδημοκράτες τα τελευταία χρόνια. Πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τα ανοίγματα Μητσοτάκη στον χώρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο στελεχών.
Τη διάθεση στο χώρο της… παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης έχει εκφράσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο Νικήτας Κακλαμάνης. “ Αυτό που κυκλοφορεί υπό μορφή χιούμορ και πλάκας μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ ξέρετε ποιο είναι. Όταν υποβάλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί λένε βάλε ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη”, έχει δηλώσει ειδικότερα ο βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ.
Ο κ. Κακλαμάνης δεν είναι ο μόνος από τη λεγόμενη λαϊκή πατριωτική δεξιά που έχει αυτές τις απόψεις. Είναι όμως αν όχι ο μόνος, από τους ελάχιστους που τα λέει και δημόσια. Στα γαλάζια πηγαδάκια πάντως τα παράπονα περί υπερεκπροσώπησης των πασοκογενών στην κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν. Ποσοστιαία βέβαια δεν είναι και πλειοψηφία. Αλλά έχουν αναλάβει τομείς που αποτελούν κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι πρώην ΠΑΣΟΚοι σε κρίσιμα πόστα
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν βέβαια ήδη ξανά μέλος της κυβέρνησης, καθώς πριν από έξι μήνες είχε αναλάβει υπουργός Υγείας. Και έχει θητεύσει ξανά υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην προηγούμενη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, θέση από την οποία είχε απομακρυνθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Αλλά επιστρέφει ως έμπειρος και επιτυχημένος στο αντικείμενο.
Βασικό πασοκογενές πρόσωπο και στην προηγούμενη και στην τρέχουσα διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επίσης ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετακινήθηκε μετά τις διπλές εκλογές του 2023 στο Παιδείας, όπου ετοιμάζεται τώρα να δώσει μία από τις πιο βασικές για τη ΝΔ ιδεολογικές μάχες με τη ρύθμιση που ουσιαστικά θα φέρει ιδιωτικά ΑΕΙ από το συνταγματικό παράθυρο. Ταυτόχρονα προχωρά και άλλα κεντρικά για την πολιτική Μητσοτάκη νομοθετήματα όπως το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Από το χώρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Γιώργος Φλωρίδης, που ανέλαβε μετά τις εκλογές το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Φλωρίδης μάλιστα τώρα προχωρά με το νομοσχέδιο για αλλαγές στη δικαιοσύνη, με κύριο στόχο την επιτάχυνση της και βέβαιες αντιδράσεις από το δικηγορικό κόσμο.
ΠΑΣΟΚική καταγωγή έχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την προηγούμενη τετραετία διατέλεσε υπουργός Επικράτειας και παραμένει ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη. Και τον κ.Γεραπετρίτη όμως αντιμετωπίζουν με καχυποψία πολλοί στη ΝΔ, καθώς χειρίζεται – κατά τις οδηγίες του πρωθυπουργού φυσικά – τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία.
Στο Μαξίμου παραμένει ισχυρός παίκτης ένας ακόμη ΠΑΣΟΚογενής, ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος την προεκλογική περίοδο είχε αναλάβει και την ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αλλά και σε θέσεις υφυπουργών, έχουν τοποθετηθεί είτε στελέχη που δεν προέρχονται αμιγώς από το χώρο της ΝΔ είτε έχουν πιο τεχνοκρατικό προφίλ, όπως ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Εργασίας και ο Θάνος Πετραλιάς στο Οικονομικών. Προς απογοήτευση γαλάζιων βουλευτών που προσδοκούν μία θέση στον κυβερνητικό ήλιο και εν τω μεταξύ γκρινιάζουν.
Η γκρίνια αυτή βέβαια δεν αναμένεται να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε εσωκομματική αντίδραση, αφού άπαντες στη ΝΔ περιμένουν ότι θα γίνει και κανονικός ανασχηματισμός, ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές. Μεχρι τότε τουλάχιστον, αλλά και με δεδομένο ότι θεωρούν κυρίαρχο τον κ.Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, θα συνεχίσουν τη μουρμούρα μόνο παρασκηνιακά.
Βικυ Σαμαρα
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου