4.1.24

Συγκρίσεις...


«Η αγάπη δεν είναι εγωισμός, κατοχή, κυριαρχία, παρερμηνευμένη περηφάνια. Η αγάπη, η πραγματική, είναι κάτι πολύ παραπάνω από σεβασμός: είναι δώρο, είναι δόσιμο, είναι ευαισθησία». Τον καθαρό λόγο του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα συμπλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος: 

«Όποιος βλάπτει οποιαδήποτε γυναίκα βεβηλώνει τον Θεό». Οι δυο κορυφαίοι εκπρόσωποι της... κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας στην Ιταλία δεν επέλεξαν τυχαία την καταγγελία των γυναικοκτονιών στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους. Ανέδειξαν τη βία κατά των γυναικών ως το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του μίσους που κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής -από τις διαδικτυακές αντιπαραθέσεις μέχρι τις συγκρούσεις στους δρόμους και, τελικά, τον πόλεμο. 

Καταγγέλλοντας τους εξοπλισμούς, ο Ματαρέλα ζήτησε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης, που θα αντιπαρατεθεί σε όλα αυτά τα οποία «υπονομεύουν τα θεμέλια μιας κοινωνίας η οποία οφείλει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρώπων».

Ο προερχόμενος από τους Χριστιανοδημοκράτες Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τους νέους να μην παραδοθούν στην αδιαφορία, να συμμετέχουν, να ψηφίζουν, και αντί να προσφύγει στη «διχόνοια» και «τοξικότητα», όπως συνηθίζει ο Μητσοτάκης, ανέδειξε σε σύμβολο ενότητας το σύνταγμα, που η Μελόνι θέλει -και αυτή...- να αναθεωρήσει προς αυταρχική κατεύθυνση. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ματαρέλα έβαλε το δάχτυλο στη χαίνουσα πληγή των κοινωνιών μας για να στείλει απευθείας τα μηνύματά του στην (κάθε) Μελόνι για τις τεράστιες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των ελαχίστων υπερπρονομιούχων και των πολλών που ζουν σε συνθήκες κακουχίας, για τις κακοπληρωμένες δουλειές που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις σπουδές των νέων, για τους νεκρούς στους χώρους εργασίας, για την κοινωνική και υγειονομική ανασφάλεια, για την κλιματική κρίση και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που παραβιάζονται. 

Αυτά συμπεριέλαβε στη βία που ταλανίζει τις κοινωνίες μας, σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε τη βία κατά των γυναικών σε σύμβολο των κοινωνιών της ανισότητας, που δημιουργούν οι δεξιές πολιτικές.

Διαβάζεις το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ματαρέλα, και το αντίστοιχο του Φραγκίσκου, που αναφέρεται συνεχώς στις ανισότητες. Διαβάζεις και συγκρίνεις με όσα παραλείπονται συστηματικά από τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα όσων στην Ελλάδα κάθονται στο ίδιο θρανίο με τη Μελόνι. 

Δεν είναι τυχαίες παραλείψεις. Αποτελούν μονάδα μέτρησης της διάκρισης προόδου και επικίνδυνα βαθιάς συντήρησης...

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.